Dr. C. P. de Boer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 september 2020 door Redactie

CGK-predikant constateert dat Jodenhaat ook in reformatorische gezindte springlevend is

Antisemitisme is springlevend. In Nederland, in de kerk en ook in de gereformeerde gezindte. Tijdens een symposium over Israël stelde dr. C. P. de Boer dinsdag dat er in de gereformeerde gezindte nog steeds een theologische onderstroom met een antisemitisch gedachtengoed bestaat. Het Reformatorisch Dagblad doet verslag van de bijeenkomst.

Aan de hand van kerkbladen uit de tijd voor de Tweede Wereldoorlog liet de christelijke gereformeerde predikant uit Sliedrecht zien dat ook in de reformatorische gezindte antisemitisme aan de orde van de dag was. Zo stond er in de Banier na de Kristallnacht in 1938 dat Joden door Gods oordeel getroffen werden vanwege hun zonden. Terugblik, een studieblad van de SGP, stelde destijds dat Joden zelf verantwoordelijk waren voor Jodenhaat en dat ze sluw, bedrieglijk, onbetrouwbaar, heerszuchtig en geldgierig waren. Ook haalde De Boer in zijn bijdrage voorbeelden aan uit kerkelijke magazines De Waarheidsvriend en De Wekker.

De antisemitische uitspraken over Joden werden bovendien ook nog eens theologisch onderbouwd. De predikant concludeert in zijn bijdrage dat er vandaag de dag nog steeds een theologische onderstroom bestaat in de reformatorische gezindte die een gedachtegoed aanhangt en verdedigt dat antisemitisch is. “Dit betekent dat 75 jaar na Auschwitz een deel van onze achterban niet gebroken heeft met het denken van onze voorvaders in de periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

Lees het hele verslag in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Hoe kan een christen antisemitisch zijn? Alle mensen, zowel Joden als niet-Joden, hebben gezondigd maar ondanks onze zonden heeft God alle mensen toch lief en gaf Hij voor hen Zijn Zoon Jezus Christus (Joh. 3:16).
De Joodse wortel draagt ons.
M
Wij zijn christenen uit de heidenen en danken ons geloof aan het Joodse volk en aan onze Joodse Verlosser Jezus, Yeshua.

Zie wat Paulus hier over schrijft. "Gij zijt geënt op de wortel, het Jodendom. Beroemt u dan niet".
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!