Wouter de Vos
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

08 oktober 2020 door Patrick Goede

Wouter de Vos: "Je ziet veel mannen ‘uittunen’ als ze de kerk instappen"

Man zijn. Het is iets waar Wouter de Vos, Managing Director bij ‘De 4e Musketier’, veel mee bezig is. Sinds 2011 gaat hij al met de weekenden van ‘4M’ mee en nu heeft hij er een boek over geschreven. “Het is echt een disruptieve ervaring. We schudden je door elkaar en halen je uit je dagelijkse context zodat je opnieuw kan kijken naar wie je eigenlijk bent en wat je werkelijk belangrijk vindt”, vertelt de Vos.

Waarom is dat nodig?
“Ons leven gaat gewoon altijd maar door, we zitten vaak vast in een ritme van opstaan, werken, activiteiten, slapen en de volgende dag doe je weer hetzelfde. Je gaat heel makkelijk mee in alles wat iedereen doet. Bij 4M trek je de wildernis in en geniet je van de mooie natuur, dat maakt iets anders in je los. Ik herinner mij dat we door een vallei liepen en we in gesprek raakten over hoe je kijkt naar je vader. Dan begint er plotseling één te huilen en merk je dat je eerlijk en kwetsbaar kunt worden. Dat is typisch wat we doen. Naar buiten toe lijken we misschien een soort ruwe mannengroep die het allemaal heel zwaar gaan hebben. Dat is het ook wel, het is echt een avontuur maar juist daar onstaat er heel veel kwetsbaarheid en word je uitgedaagd om echt te zijn. Ze vragen mij ook weleens: ‘Waarom mogen de vrouwen niet mee?’ Maar in mijn beleving komt als je met mannen onderling bent juist ruimte om de maskers af te doen en eerlijk te zijn. Ik denk dat er in onze maatschappij heel veel mannen rondlopen die het idee hebben dat ze bepaalde maskers op moeten houden.”

"Er lopen best veel mannen rond die onzeker zijn over hun lichaam"

Welke maskers?
“Een tijdje geleden had ik een jongen van begin twintig op de bank zitten die vertelde dat hij het gevoel had dat hij zwak was als hij emotie liet zien. De generatie van veertig-plussers verwoordt dat niet maar die voelt dat vaak ook zo. Een masker kan zijn dat mannen denken dat ze sterk moeten zijn, het lichaamsbeeld van de man is ook iets waar heel weinig over gepraat wordt. Het lichaamsbeeld van de vrouw, daar is veel meer aandacht voor. Er lopen eigenlijk best wel veel mannen rond die onzeker zijn over hun lichaam, dat ze er niet gespierd uitzien bijvoorbeeld. Of mannen die onzeker zijn omdat ze minder verdienen dan hun vrouw of minder verdienen dan anderen. Je sociale status hooghouden als man, aantrekkelijk zijn, succesvol zijn, van sport moeten houden et cetera. Dat kunnen allemaal maskers zijn. Je moet daarnaast overal een antwoord op kunnen hebben als man en je moet besluitvaardig zijn. Als ik dat niet ben dan doet mij dat iets.”

Als je niet van sport houdt kun je dan wel mee met de 4e musketier?
“Er zitten inderdaad wel minimale fysieke eisen aan maar je ziet dat mannen van echt alle leeftijden meedoen. Of je nu oud of jong bent. Het programma is uitdagend voor ieders level en soms moet je ook juist om hulp vragen. We hebben ook gezien dat mannen niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk kilo’s lichter werden als ze hun last durfden af te leggen of overdroegen aan een ander.”

"Ik ben bang dat mensen ontdekken wie ik werkelijk ben"

In je boek schrijf je dat er niets zo aantrekkelijk is als een man die weet wat hij wil en waar hij voor staat. Hoe kom je daar als onzekere man met maskers op?
“Ik denk dat je daar een heel mooi spanningsveld aangeeft. Er is niets zo aantrekkelijk als een man die weet waar hij voor staat en weet waarvoor hij leeft. Áls het maar echt is, als het maar van binnenuit komt, als het is waar hij echt in gelooft. Dan merk je dat deze persoon een bepaalde vrijheid en kracht heeft die aantrekt. Daar wil je wel in mee. Maar wat ik gezien heb is dat veel mannen eigenlijk nooit een antwoord hebben gevonden op die vraag. Ze doen ten diepste niet iets wat ze eigenlijk willen doen. Dat maskeer je dan, daar ben je niet eerlijk over, dat je het eigenlijk niet weet. Toegeven is stap 1, net als bij de anonieme alcoholisten, eerst erkennen dat je een probleem hebt. Daarna kun je eraan gaan werken. Ik geloof dat de man gemaakt is om krachtig te zijn. Maar als het nep is, of je overschreeuwt jezelf om iets wat er diep van binnen eigenlijk helemaal niet is dan sla je de plank mis, dan hou je jezelf voor de gek. Er lopen daardoor ook heel veel mannen rond met het idee: ‘Straks ontdekken ze dat ik niet ben, wie ik zeg dat ik ben’. Aan het einde van zo’n weekend delen we ook allemaal wat er dan gebeurd is in zo’n weekend. Het is prachtig als er dan iemand vertelt: ‘Ik zie er stoer uit maar eigenlijk ben ik hartstikke bang dat mensen ontdekken wie ik werkelijk ben’. Je ziet vervolgens de opluchting bij de rest van de groep mannen: gelukkig, ik ben niet de enige. Vervolgens deelt iemand dat hij gedachten van minderwaardigheid over zichzelf heeft, dat hij bang is voor wat zijn vrouw van hem denkt, dat hij worstelt met pornografie of dat hij niet weet wat hij tegen zijn kinderen moet zeggen. Dat geeft zo’n herkenning en erkenning bij de rest van de groep.”

Wat is de invloed van het feminisme geweest op de rol van de man?
“Ik denk dat de rol van de man niet zoveel veranderd is. Vooral de rol van de vrouw is veranderd. Ik denk wel dat er andere verwachtingen zijn in de relatie tussen man en vrouw. De gelijkheid tussen mannen en vrouwen heeft vooral voorop gestaan de afgelopen vijftig jaar en de diversiteit tussen beiden geslachten is daarbij een beetje onder het tapijt geschoven. Daardoor is er een claim op de man ontstaan om te zijn zoals een vrouw. Dat zie je ook in de kerk. Ik weet nog dat de Vierde Musketier tien jaar geleden begon, alle bijeenkomsten leken eigenlijk een beetje op een kerkdienst. In een zaaltje zitten met z’n allen, zingen en luisteren. Kerken in Nederland hebben daar best veel moeite mee, de diensten zijn best wel feminien. Je ziet dat ook bij jongetjes op de basisschool, hun behoeften sluiten vaak niet aan bij stil in de schoolbankjes zitten en luisteren. Je ziet dat veel mannen ‘uittunen’ op het moment dat ze de kerk instappen. Die lopen naar binnen en laten het allemaal over zich heenkomen en bij de koffie na afloop gaan ze weer aan. Dat is echt zonde. Het is echt heerlijk om buiten te zijn met een groep mannen."

Bestel hier het boek Man. Zijn. van Wouter de Vos

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen