politievs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 september 2020 door Redactie

Opnieuw ophef over dood zwarte arrestant in Verenigde Staten

Opnieuw is er ophef ontstaan in de Verenigde Staten over het optreden van de politie richting een zwarte arrestant die is overleden. Het gaat om een gebeurtenis in maart. De beelden van bodycams van de agenten zijn nu echter op internet verschenen.

Het gaat om de 41-jarige Daniel Prude. Hij werd in Rochester, een plaats in het noorden van de staat New York, in verwarde toestand gearresteerd. Er werd een zak over zijn hoofd getrokken en Prude werd minutenlang tegen de grond gedrukt. Hij moest daarna beademd worden en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij een week later. Prude verzette zich bij zijn arrestatie probeerde agenten in het gezicht te spugen, iets dat tijdens de coronacrisis zeer gevaarlijk kan zijn.

Prude was erg verward en rende tijdens een bezoek aan zijn broer naakt de straat op. Hij was mentaal niet in orde en suïcidaal. Zijn broer belde de politie die Prude vervolgens mee wilde nemen. In eerste instantie werkt hij mee en wordt hij geboeid, maar daarna gaat het alsnog helemaal mis. Hij begint te spugen naar de politie. Daarop besluit de politie om een zak over zijn hoofd te trekken.

Op de beelden is te zien dat de man in paniek raakt en zich heviger gaat verzetten zodra hij de zak over zijn hoofd krijgt. Hij begint te vloeken, zegt de agenten uit zijn buurt uit te blijven en begint vervolgens te bidden tot Jezus. Daarna vraagt hij herhaaldelijk om het wapen van de agenten, waarop ze hem naar de grond drukken. Na enkele minuten wordt het stil. 

De zeven agenten die bij het voorval betrokken zijn, zijn op non-actief gesteld. De burgemeester van Rochester betitelde het voorval zelfs als een racistische daad, al valt dat uit de beelden niet op te merken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!