archeologische vondst Jeruzalem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 september 2020 door Nienke Alblas

Archeologische vondst Jeruzalem met unieke oud-Israëlische koninklijke decoratie

In Jeruzalem is een nieuwe archeologische vondst gedaan uit de tijd van de Eerste Tempel. Archeologen stuitten op pilaren van een oud landhuis dat een uitzicht heeft gehad op de Oude Stad en de tempel. Times of Israël sprak met Yaakov Billig van the Israel Antiquities Authority (Israëlische antiquariaten autoriteit, red.).

"Dit is een erg bijzondere vondst", vertelt Billig. "Het is de eerste vondst van een verkleind model van de bouwstijl van Judese paleizen. De stijl van de decoratie aan de bovenkant van de pilaren is kenmerkend voor koninklijke paleispoorten. Het vakmanschap is beter dan dat van de pilaren die we tot nu toe ontdekt hebben." De Israëlische bouwstijl zal worden weergeven op een nieuwe officiële 5-shekel munt in Israël. De munt is een eerbetoon aan de tijd van de Eerste Tempel.

Billig geeft aan dat de conservering van de palen uniek is en de staat van de decoratie om deze reden zo goed is. "Op dit moment weten we niet waarom de pilaren zijn begraven op de manier waarop dit is gedaan. Er is geen twijfel dat dit een van de mysteries is die we nog zullen proberen op te lossen aan de hand van vondsten in de toekomst." Het is nog niet bekend wie de voormalig eigenaar is geweest van de luxueuze woning waar de pilaren onderdeel van waren.


Israël
- Vijf misverstanden van christenen over joden
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Deze 5 profetieën van Jezus over Israël zijn uitgekomen
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
- Henk kreeg oog voor Palestijnse christenen: "Israël is geen klein duimpje meer"
Meer over Israël »

Klik hier om de vondst te bekijken en meer te lezen over de archeologische ontdekking

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!