bidden eten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

07 september 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik word vreemd aangekeken als ik bid voor mijn eten'

"Ik werk geregeld bij een bedrijf met veel andere collega’s, zowel christelijke als niet-christelijke. Tijdens de etenspauzes probeer ik altijd voor mijn eten te bidden en te danken. Maar vaak word ik dan vreemd aangekeken. Ik vind dat erg lastig. Hoe moet je daar mee omgaan?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Ik raad je aan om over het bidden en danken bij het eten aan de collega’s van wie je weet dat ze christelijk zijn onder vier ogen eens te vragen waarom ze dat niet doen", antwoordt mr. J. H. Doeven, voormalig ouderling in de Gereformeerde Gemeenten. "En dat niet om ze ter verantwoording te roepen, maar om aan te geven dat je zo fijn zou vinden wanneer zij dat ook zouden doen, zodat je elkaar tot steun kunt zijn. Ga dus een gesprek daarover aan. En dan zul je verbaasd zijn welke antwoorden je krijgt.

Daarbij moet je niet vergeten om de Heere te vragen om je te helpen om de juiste woorden te vinden. En je moet het geschikte moment zoeken. Dus bij voorbeeld niet over de tafel heen erover beginnen. In sommige gevallen kan ook volstaan worden af te spreken om aan het begin van de maaltijd te bidden en te danken en het danken na de maaltijd achterwege te laten. In het buitenland wordt dat door veel christenen gedaan."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
De mensen die pas danken na het eten, willen eerst wel weten of er wat voor te danken viel.
K
Waarom bid je voor het eten? Omdat het moet? Omdat je het wilt? Omdat Jezus het deed? Of omdat je een vast moment wilt om te bidden?Voor mij is bidden (ook voor het eten) een privézaak. Dat doe ik thuis, of als ik alleen ben. Bidden voor het eten is een goede gewoonte, maar zeker geen moeten.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!