Iraanse christenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 september 2020 door Patrick Goede

Nederlands onderzoek: De Iraanse kerk groeit terwijl Iraniërs islam de rug toekeren

Een onderzoek uitgevoerd door de Nederlandse organisatie GAMAAN valideert en bevestigt de aanwezigheid van de kerk in Iran. Volgens het onderzoek onder 50.000 Iraniërs, van wie 90 procent in Iran leeft, gaf 1,5 procent aan zichzelf als christen te zien.

Op basis van deze cijfers zullen er waarschijnlijk honderdduizenden christenen in het land zelf aanwezig zijn. Al jaren wordt er gesproken over een groeiende gemeente in Iran. Maar deze cijfers van een onafhankelijke organisatie lijken dit beeld ook voor het eerst echt te bevestigen.

Mike Ansari van Mohabat TV, een missionaire organisatie die uitzend in Iran, stipt het belang van dit onderzoek aan. "Het toont aan dat de inwoners de islam de rug toekeren. Volgens de regering is ongeveer 95 procent moslim, maar dit onderzoek wijst uit dat slechts 32 procent zichzelf moslim noemt. Verder geeft 47 procent aan vroeger gelovig te zijn geweest maar nu niet meer."

Dat geeft ruimte voor het christendom. Al ziet Ansari ook de nadelen in van een snel groeiende kerk via moderne media: "Er is weinig toegang tot Bijbels en het onderwijs dat ze via de televisie ontvangen is niet genoeg. De kerk in Iran is dan ook verdeeld. Maar dat de islam 'failliet' lijkt te zijn gegaan, biedt mogelijkheden. Iedereen zoekt naar antwoorden."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!