angst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 september 2020 door Jeffrey Schipper

'Geloof laat mij koud en nu durf ik van angst niet te slapen'

"Ik wil zo graag geloven, maar ook weer niet. Ik kan het niet, het lukt niet. In periodes als nu zegt het me niks en laat het mij koud. Ik lig er ‘s avonds wakker van en durf niet te gaan slapen door die angst. Uiteindelijk val ik in slaap omdat ik moe ben. Het is natuurlijk goed dat het me bezig houdt, dat het in mijn hoofd zit, maar wat moet ik hier mee?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Ds. J. A. van den Ende complimenteert de vragensteller door zich op deze wijze zo kwetsbaar op te stellen. "In Johannes 1:42-43 staat dat Andreas zijn broer Simon tot Jezus leidt. Ik zou je zo ook willen aanmoedigen om er met iemand uit je omgeving over te praten, van wie je weet dat hij of zij een kind van God is. Wellicht kunnen jullie er samen over praten en samen bidden. Dan mag je elkaar dichter bij de Heere Jezus brengen! Want uiteindelijk is dat waar het echt om gaat. Ermee naar de Heere God gaan.

Ik zou je erop willen wijzen hoe belangrijk geloven is met het oog op het leven hier en nu, hoe goed en vreugdevol het is, hoe je dan pas echt tot je doel komt, hoe wonderlijk kostbaar de vrede in je hart is die de Heere Jezus wil geven aan ieder die tot Hem komt, hoe wonderlijk mooi het is om de Heere God met heel je hart te aanbidden, hoe ontzagwekkend rijk het is om als gelovige te mogen weten door genade een kind van de Allerhoogste Koning te zijn... Maar al die dingen weet je waarschijnlijk rationeel wel. Toch verwijs ik er opnieuw naar, omdat ik hoop dat het je misschien op een nieuwe manier raakt en in beweging zet.

Je schrijft dat je nu ’s avonds wakker ligt en angstig bent. Dat is verdrietig. Het is niet nodig. In Psalm 16:11 staat: “Overvloed van blijdschap is bij Uw aangezicht.” Als je dat niet kent of op afstand houdt, mis je waarvoor je gemaakt bent! Leg Zijn roepstem niet naast je neer. Hij roept ook jou! (...) Ik zou je willen aansporen, misschien zelfs vermanen: Wees volwassen, bedenkt hoe en waarvoor je wil leven, en weid je daar aan toe. Zoals Jozua het volk opriep in Jozua 24:15: “Kies voor u heden wie u zult dienen.”"

Lees zijn volledige antwoord op de website van Refoweb.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!