Alain Verheij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 september 2020 door Jeffrey Schipper

Theoloog vraagt zich af of je als christen onaardig mag zijn

"Volgens mij moet het Nederlandse christendom vaker zijn tanden laten zien. Ik denk dat onaardigheid soms broodnodig is om een impasse te doorbreken en de wereld beter te maken – laat die mantel der liefde af en toe lekker thuis", schrijft theoloog Alain Verheij op de progressief-christelijke weblog Lazarus.

Deze houding ziet Verheij onder meer terug in de "brave" houding van de ChristenUnie. "Toen er vlak voor het zomerreces hoofdelijk werd gestemd over het opvangen van 500 kinderen uit vluchtelingenkampen, durfde een enkele D66’er de middelvinger op te steken naar de coalitiepartners." Door "gebrek aan een beetje gezond gif" zag de theoloog dat Pinksteren 2,5 maand na het begin van de coronacrisis in het water viel. "De kerken konden zich niet kwaad genoeg maken om voor Pinksteren een onvergetelijk, coronaproof alternatief te verzinnen."

In zijn blog maakt Verheij duidelijk dat Jezus in Zijn tijd op aarde geen lieverdje was. "Ik trap er elke keer weer in: in mijn hoofd zijn God, Jezus en de profeten veel aardiger dan ze in de Bijbel zijn. Hij gaat met een zweep over het tempelplein, spreekt werkelijk alles en iedereen tegen en legt in vrijwel al zijn parabels, maar zeker in de alom geliefde Bergrede, scherpe verwijten richting al zijn toehoorders. Als we meer op Jezus willen lijken, en dat is nog altijd de doelstelling van de meeste christenen, moeten we misschien zijn onaardigheid herontdekken."

Lees het volledige commentaar van Alain Verheij op de site van Lazarus.

Reacties

K
De heilige verontwaardiging ging in bij Jezus niet omdat hij graag zijn eigen ding wilde blijven doen. Wel omdat men het huis van zijn Vader misbruikte. En tegen de huichelachtigheid.

Als wij ons boos maken enkel en alleen omdat wij kerkje willen spelen op onze eigen manier en niet voor ogen hebben dat dit ten koste gaat van onze naaste, zijn wij geen haar beter dan de farizeeërs in de tijd van Jezus.

Heilige verontwaardiging is prima en moet zelfs. Maar wel om voor de ander op te komen en niet voor ons eigen belang.
W
Andere vraag moet je als Christen altijd politiek correct zijn, naar mijn overtuiging absoluut niet, daarnaast is het Evangelie een aanstootgevende boodschap, waarbij elke zondaar, ongeacht wel of niet gelovig, zich dient te bekeren.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!