depressieve man
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

03 september 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik haat mijn eigen ziel en breng mijn dagen nutteloos door op bed'

"Steeds meer kom ik erachter dat ik mijn eigen ziel haat. Ik ben een belijdend christen, maar mijn levenswijze is nu in tegenspraak hiermee. Ik verwaarloos mijn studie door grote delen van de dagen nutteloos te surfen of door op bed te liggen en mezelf voor te houden dat de dingen die ik heb gezegd laten zien dat ik een nepchristen ben", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Het is duidelijk dat je het op dit moment heel moeilijk hebt", constateert ds. C. Budding. "Je ziel haten, dat is nogal wat! De Heere Jezus zegt dat we onze naaste lief moeten hebben als ons zelf. En jij geeft duidelijk aan, dat je niet van jezelf kunt houden, laat staan dat je van een ander kan houden. En dat is ook de reden waardoor je kwetsende dingen mailt naar familieleden. Dit alles brengt je tot wanhoop, waarin je zo moedeloos wordt dat je de Bijbel dichtlaat en nergens meer troost ervaart."

De hervormde predikant uit Goudswaard merkt op dat er bij de vragensteller een psychische strijd gaande is. "Daarom zou ik je willen aanraden: Zoek hulp! Zoek professionele hulp bij mensen die jou verder kunnen helpen. Vervolgens geloof ik ook dat er een geestelijke strijd gaande is. De duivel wil niets liever dan dat jij de wanhoop nabij bent en je vooral je Bijbel dichtlaat. Alleen op die manier worden je oren gesloten voor de rijke beloften van de Heere. Alleen op die manier blijf je in de negatieve spiraal naar beneden draaien zodat je geen uitkomst meer ziet.

Daarom zou ik je van harte willen aanraden om de Bijbel weer open te slaan, dan zou je eens moeten lezen wat Jeremia schrijft in Klaagliederen 3." Daarin wordt duidelijk dat Jeremia voor zichzelf geen uitkomst meer zag. Maar in datzelfde hoofdstuk komt er zo’n geweldige wending. Jeremia, die in de grootste ellende zit, gaat als vanzelf bidden. Niet met van die mooie woorden, maar kort gezegd: 'Denk aan mij!' En weet je wat hij dan zegt? 'Het is de goedertierenheid van de HEERE dat wij niet omgekomen zijn, dat Zijn barmhartigheid niet opgehouden is!'"

"God hoort! En Hij laat geen oprechte bidder staan die met zijn of haar nood tot Hem komt! Belijd je schuld voor Hem en zie op de Heere Jezus als het Lam van God. Alleen Hij kan je werkelijk (weer) vrede geven!", aldus de predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

E
hoe langer hoe zotter, het geestelijk advies dat hier te grabbel gegooid wordt. Schoenmaker blijf bij je leest.W
Je oude natuur kun je ook niet liefhebben, daarom moet je je uitstrekken naar zijn Geest en leven, vraagt wel geloof, bekering, begraven oude natuur (doop) en het ontvangen van zijn Geest. (Galaten 2:20)
W
Inderdaad zoals Willem Simons zegt : je oude (zondige) natuur, kun je niet liefhebben. Probeer steeds tegen jezelf te zeggen, ik geloof dat Jezus al mijn zonden, mijn oude zondige natuiur , aan het kruis gedragen heeft, Jezus is opgestaan uit de dood, Hij leeft en zo is ook mijn oude natuur met Hem begraven en ik leef nu door Hem. Als je dat ingeloof hardop proclammeer ,dan zul je een keer ervaren dat je vrij wordt, het helpt echt. Het offer van Jezus is cruciaal. Ik gedenk u in mijn gebeden. Gods kracht en zegen gewenst

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!