Janneke Plantinga
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 september 2020 door Geerten van Breugel

Janneke Plantinga ziet juist in coronatijd een rol weggelegd voor kleine groepen: "Blijf zoeken naar wat wel kan"

Het samenkomen in grote groepen is op dit moment lastig, en daarom staan kringen meer dan ooit voor een uitdaging, ziet Janneke Plantinga. De voorzitter van het Evangelisch Werkverband (EWV) ziet dan ook een rol weggelegd voor de GemeenteGroeiGroepen (GGG). Zaterdag vindt de jaarlijkse dag van dit initiatief plaats. “We hopen dat mensen aan het denken gezet worden: kerk-zijn is van de mensen en daar moeten we naar terug.”

Plantinga ziet uit naar zaterdag, niet in het minst omdat de boodschap van het Evangelisch Werkverband sterker is dan ooit. “Mensen kunnen niet naar de kerk en moeten naar alternatieven zoeken om samen te komen, in Gods naam. De groeigroepen zijn een mooie manier om dit wel te doen, om bij elkaar te blijven komen.”

Kerk-zijn is groter
Een dienst op zondag is voor de PKN-pionier nog steeds waardevol, maar samenkomen in kleiner verband is in veel gemeenten ondergesneeuwd. “Kleine groepen worden vaak steeds kleiner en de dienst op zondag is leidend geworden. Je bent niet meer 24/7 christen, maar alleen nog maar op zondag, in het gebouw. Terwijl kerk-zijn veel groter is, het is niet alleen in het gebouw en waar de dominee bij is. Dat zijn we kwijtgeraakt en moeten we hervinden.”

Samen eten
Eerdere jaren vormde de GGG-dag een kick-off voor veel groepen en kwamen hele groepen naar het evenement. Door corona loopt dat dit jaar anders, vertelt Plantinga, maar het doel blijft het stimuleren om als groep aan de slag te gaan. “Dingen in kleiner verband doen moeten we weer leren. Zeker in de huidige tijd. Blijf zoeken naar mogelijkheden, wat wel kan."

Ondanks alle beperkende maatrelen in verband met Corona zijn er nog steeds voldoende mogelijkheden . Daarom spoort Plantinga groepen aan om samen mee te doen via de livestream die opgezet wordt. “Groeigroepen bestaan vaak uit volwassenen, terwijl het een ideale situatie is iemands hele gezin te leren kennen. Of om gezellig samen te eten en beter te leren kennen.”

Als groep openstaan voor de buitenwereld is iets wat Plantinga in de toekomst meer ziet gebeuren binnen de kerk. Ze vindt dat een belangrijk speerpunt in de boodschap die zaterdag gebracht wordt. “We moeten naar buiten gaan in de gebrokenheid van de wereld. We vergeten weleens dat het erom gaat dat we de hongerigen voeden en de dorstigen te drinken geven. Laat de gedachte ‘what’s in it for me?’ eens los en bedenk wat je voor de ander kan doen. Hoe meer je voor de ander doet, hoe meer je terugkrijgt.”

De ander staat voorop
Dat een christen zelf ook voeding moet krijgen is een veelgehoorde reden om te ‘consumeren’, ziet de EWV-voorzitter. “Maar dat kan je ook halen door ’s avonds een goede preek op internet op te zoeken. Ook in groeigroepen krijg je die voeding. Maar mogen er ook momenten zijn dat je alleen maar geeft? Dat zit niet in onze cultuur, omdat we individualistisch ingesteld zijn. Maar: eerst de ander, dan jijzelf.”

De pionier hoopt dat mensen aan het denken gezet worden door de dag. “Ik houd van zulke bijeenkomsten. We doen het voor Gods Koninkrijk en je ziet Hem aan het werk. Er wordt dan iets in gang gezet. Je hoopt dat er iemand is die naar zijn buren gaat om een connectie leggen. Of dat er een kring samen eet. Dat mensen andere keuzes maken, hoe klein ze ook zijn.”

Wil je ook meekijken met de livestream? Volg die hier.

Reacties

Wij komen sinds het begin van de Coronacrisis op zondag samen voor een eredienst thuis, met zijn drieën. # Priesterschap van alle gelovigen. We zingen, lezen, leggen uit en en voeren er een gesprek over.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!