Jerry falwell en vrouw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 september 2020 door Kim ten Berghe

Jerry Falwell en het failliet van evangelicaal Amerika

Voor wie er nog aan twijfelde, bracht vorige week nieuw bewijs dat evangelicaal Amerika aan het imploderen is. Het najagen van welvaart en politieke invloed heeft de beweging van binnenuit uitgehold.

Het is heel belangrijk dat de Nederlandse kerk dit beseft, want veel van onze kerkgroei methoden, evangelisatie-strategien, aanbiddingsliederen, theologische verklaringen en geloofsonderwijs komen voort uit evangelicaal Amerika. Onderscheiden we voldoende welke invloeden we daarmee in huis kunnen halen? Theologische orthodoxie heeft geen waarde als de methoden en doelstellingen door en door werelds zijn. Hieronder het verhaal van Jerry Falwell.

Theologische orthodoxie heeft geen waarde als de methoden en doelstellingen door en door werelds zijn.

Het is een lange, schokkende lijst, de lijst met schandalen van Jerry Falwell Jr. Toch zat hij tot voor kort stevig in het zadel als de president van het evangelicale Liberty University, de grootste christelijke universiteit van de VS met bijna 120.000 studenten.

Hij was in die positie de opvolger van zijn vader, de beroemde televisiedominee Jerry Falwell sr., die de universiteit ooit begonnen was. Zijn broer ‘erfde’ het pastoraat van zijn vaders kerk, hij de universiteit. Zijn zoon Trey Falwell is de vicepresident van de universiteit.

Falwell jr werd, daarin geholpen door zijn vrouw Becki, de ontegenzeggelijke machthebber van dit ‘familiebedrijf’. Hij transformeerde de universiteit in een onroerend goed imperium ter waarde van 3 miljard dollar, waar zijn vrienden en familie ruim van meeprofiteerden. Hijzelf heeft 100 miljoen dollar op zijn naam.

Ook buiten de school heeft Falwell veel in de melk te brokkelen. Hij is een persoonlijke vriend en geloofsadviseur van president Trump en zijn inspanningen zijn een van de redenen geweest dat evangelicalen zo massaal op Trump gestemd hebben. Door zijn support aan Trump, werd hij boegbeeld van de conservatief-evangelicale politieke beweging.

De geestelijke verwoesting die hij nalaat als boegbeeld van conservatief-evangelicaal Amerika is enorm.

Falwells manier van leiding geven wordt door personeel gekaraktariseerd als dictatoriaal. In een recent artikel in ‘Politico’ wordt gesproken over een beklemmende angstcultuur. Niemand durfde zich openlijk uit te spreken tegen Falwell. Met de pers spreken zonder toestemming vooraf kon je je baan kosten en bestuursleden hadden een levenslange geheimhoudingsovereenkomst. Daardoor kon hij in het zadel blijven ondanks de vele schandalen op financieel en seksueel gebied. Hij ontkende alles, ging gewoon verder en niemand binnen zijn organisatie riep hem ter verantwoording.

Falwell was weinig discreet in wat hij deelde met anderen, persoonlijk en op sociale media. Verschillende keren ontstond nationale ophef door racistische of onbeschofte tweets. Begin vorige maand deelde hij een foto op Instagram van zichzelf in de slaapkamer van een luxe jacht, met zijn arm om een jonge vrouw die voor de familie werkt. Beiden hebben op de foto een blote buik en de rits van hun broek los. Deze post doet wat eerdere schandalen niet konden, Falwell wordt tijdelijk op non-actief gesteld, al noemt hij het zelf een vrijwillige sabbatical.

Ondertussen blijven verhalen over Falwell rondgaan. Dan komt Falwell onverwachts met een ‘bekentenis’, zijn vrouw heeft ooit een affaire gehad met een jongen van 20 , toen ze zelf achterin de veertig was. Deze jongen zou hen nu daarmee chanteren, dus heeft hij besloten het naar buiten te brengen. De volgende ochtend wordt duidelijk waarom deze bekentenis in allerijl gemaakt was. De jongen in kwestie doet zijn verhaal uit de doeken bij Reuters, dat al een tijdje werkt aan het artikel en Falwell om commentaar had gevraagd. De jongen had inderdaad een jarenlange seksuele relatie gehad, maar daarbij was niet alleen Falwells vrouw betrokken. Het betrof een relatie met beide Falwells, waarbij hij seks had met de vrouw en Falwell toekeek. Hij heeft video- en audio-bewijs van deze relatie, tot 2019 aan toe, dat door Reuters gechecked is en gedeeltelijk is vrijgegeven.

Falwell legt daarop zijn functie neer, maar komt daar binnen enkele uren weer op terug. Hij vind dat hij recht heeft op een betere afvloeiregeling. De volgende dag wordt zijn terugtreden alsnog definitief. Hij krijgt 10,5 miljoen dollar.

De geestelijke verwoesting die hij nalaat als boegbeeld van conservatief-evangelicaal Amerika is enorm.

Bovenstaand artikel verscheen eerder op Zaut.org, een initiatief om een christelijk, actueel, profetisch en nuchter geluid te laten horen in Nederland. Klik hier om de website te bezoeken.

Reacties

Schoon schip maken. eindelijk. De wereld eruit, de Heilige Geest erin.
N
Dit is wat macht met mensen doet ,maar heeft niets met evangelisch te maken,in de rk kerk komt dit net zo voor en in protestantse dominees kerken is het al niet anders .Maar wij zijn broeders en zusters en allen gelijk waardig ,niemand mag heersen over de ander ,want alleen Jezus is onze heer(ser) De hoogste in rang orde ,in onze kerk is diegene die de andere de voeten wast ,volgens Jezus
W
Onbesuisde 'jounalistiek'.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!