Chris Verhagen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 september 2020 door Jeffrey Schipper

Waarom zou de Bijbel het absolute gezag zijn?

Voor veel christenen is de Bijbel hét uitgangspunt. Maar waarom is dat eigenlijk zo en hoe leg je dat uit aan mensen die het gezag van de Bijbel relativeren? Chris Verhagen, initiatiefnemer van YouTube-kanaal Christelijke Apologeet, legt het uit in onderstaande video.

Abonneer je op de YouTube-pagina van Christelijke Apologeet

Reacties

Tja, het is toch de rationele interpretatie, die hier het absolute gezag toegekend wordt. Als Jezus diverse specifieke keren zegt "er staat geschreven", dan is dat nog niet een bevestiging van het absolute gezag van de Schrift. Immers, ook de verleider hanteerde in die confrontatie de Schrift. De vraag is nu; wat maakt dat de ene frase meer gezag heeft dan de andere? En hoe toets je dat? Trouwens die opmerking dat je als een kind de vader in het gezicht slaat als je twijfelt aan dat gezag is zeer manipulatief en als zodanig een zwaktebod.
Chris, wat ik probeer duidelijk te maken is dat de Schrift op verschillende manieren te interpreteren is. Zelfs al zou de Schrift volmaakt zijn, dan nog is geen mens in staat om die op een volmaakte wijze te verstaan. Als het om epistemologisch gezag gaat, dan overstijgt de Schrift alle andere schriften. Als je zegt God (en Zijn Woord) dan kan ik het met je eens zijn, mits je met Zijn Woord Jezus bedoelt.
Gods Woord is geheel en al consistent maar ons menselijk begrip schiet tekort.
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!