relatie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

31 augustus 2020 door Jeffrey Schipper

Vrouw verlangt naar relatie: 'Een onbekende angst maakt zich meester van mij'

"Ik verlang heel erg naar de steun, de liefde en genegenheid van een lieve man. Maar als ik een relatie aanga met een leuke (christelijke) man, dan maakt ineens een voor mij onbekende angst zich van mij meester en krijg ik stress", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. "En hoe verder de relatie zich ontwikkelt, hoe angstiger ik word, helemaal als hij intiem wil worden met mij. Tot het moment dat die angst en stress zo groot is dat ik er echt niet meer omheen kan. En dan maak ik de relatie meteen uit."

"Ik zie mezelf niet alleen blijven eerlijk gezegd", vervolgt de jongedame. "Maar als God van mij vraagt om toch alleen te blijven, dan wil ik dit ook geen probleem kunnen vinden. Alleen zijn heeft ook zo zijn voordelen. Maar dan wil ik wel heel erg graag verlost worden van die constant schreeuwende honger naar mannenliefde. Hoe moet ik als jong volwassen vrouw hiermee omgaan?" De vragensteller voegt toe dat haar ouders op jonge leeftijd zijn gescheiden en haar vader altijd afwezig is geweest. "Het maakt mij verdrietig dat hij geen zorgzame vaderfiguur voor mij kan zijn."

"Ik dacht bij het lezen van je vraag aan Psalm 27", antwoordt J. P. van den Brink, ouderling in de Gereformeerde Gemeenten. "Lees die psalm, en leg je hart naast dat van de dichter, want daar is ook sprake van een mens die in dit geval door zowel zijn vader als zijn moeder is verlaten, maar hij belijdt: de Heere zal mij aannemen. God zoekt de verlorenen en de verworpenen! Daarbij denk ik dat je kunt overwegen om professionele hulp te zoeken om dit verleden met je vader echt te verwerken, een plek te geven en af te sluiten. Door het feit dat je er nog wel terugkerend hinder van ondervindt meen ik te moeten constateren dat je dit hoofdstuk nog niet hebt kunnen afsluiten. 

Ik wil je adviseren om je angsten en stress ook in je relatie bespreekbaar te maken. Je probeert nu de spanning “simpel” op te lossen door de relatie te verbreken, maar je hebt gemerkt: daarmee gooi je je eigen glazen in. Je moet je verleden niet met jan en alleman gaan bespreken, maar als een relatie serieuzer wordt en je die angst en spanning ervaart, is je valkuil dat je sterk en zelfstandig wilt overkomen. Je kunt je ook kwetsbaar opstellen en het hem toch gewoon zeggen. Als je je kwetsbaar opstelt en iemand om hulp vraagt, zal hij zich minder snel afgewezen voelen.

Beste vraagstelster, je noemt jezelf een eenzaam vlindertje. Je raakte me door dat beeld. Een vlinder maakt een hele ontwikkeling door van een onooglijke, op de buik gaande rups, via een cocon naar een prachtige vlinder. Ik hoop dat je je verleden echt goed af mag sluiten en dat je in die zin uit je cocon mag komen om tevoorschijn te komen als de vlinder die zo mooi is om te zien. Ik hoop en bid dat je op een dag een vlinder tegen mag komen die bij je past", aldus de ouderling.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

F
Er is wel geregeld stevig commentaar op CIP tav reformatorische kerken, maar ik vind dat deze ouderling een heel goed Bijbels en hanteerbaar advies geeft.Floor Pieters
D
Veel herkenning in dit artikel.Mijn jongste dochter dacht en voelde ook zo.Recent trouwde ze,nadat de man in kwestie veel geduld oefende, en zij uiteindelijk een gesprek aan ging met een therapeut.Dit heeft haar geholpen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!