pastor
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 augustus 2020 door Jeffrey Schipper

'Mijn vader heeft een hekel aan onze dominee'

"Mijn vader heeft een hekel aan onze dominee. Tijdens diensten praatte hij er (thuis, red.) steeds doorheen of zat verschrikkelijk te zuchten. Ook maakt mijn vader nu bijna elke dag belachelijke opmerkingen over onze dominee. Elke dag, elke dag bid ik: “Heere mag dit stoppen?!” Maar het lijkt juist steeds erger te worden! Een best wel wanhopig", aldus een 17-jarig meisje in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Ik vind het moedig van je, dat je naar het waarom van deze kritiek durfde vragen", antwoordt C. A. Hoekman, actief als ouderling in de Gereformeerde Gemeenten. "Het voorbeeld dat je aanhaalt maakt duidelijk dat kritiek veelal goedkoop is en de grenzen van het “je naasten liefhebben als jezelf” meestal overschrijdt. (...) De dominee is geen volmaakt mens, maar jij en ik en je vader ook niet. Ik denk dat je niet elke keer een discussie moet aangaan. Misschien dat je weer eens een keer kunt zeggen: Pa, ik vind deze kritiek niet fijn, het doet me pijn."

Hoekman verschuift de aandacht in zijn antwoord van de roeping van de dominee naar de roeping van de vader van het meisje. "Hij moet als priester in zijn gezin het goede voorbeeld geven. En wanneer hij vragen heeft over het functioneren van de dominee moet hij, in de eerste plaats, bij zijn dominee zijn. Dat is bijbels. (...) Ik begrijp dat jullie nu meestal niet meer naar jullie eigen dominee luisteren, maar naar andere dominees. Ik denk dat het beter is deze uitwijkmogelijkheid te benutten, dan naar een preek te moeten luisteren waar je vader doorheen praat en zijn ergernis laat blijken. 

Misschien is er een mogelijkheid dat je op je eigen kamer de preek van jullie dominee meeluistert. Dit moet je dan wel eerst eerlijk en duidelijk met je ouders bespreken, waarom je dit wilt. Zet het niet scherp. Dan wordt de situatie in jullie gezin, mijn inziens, te beladen. Leg je dan neer bij de uitwijkmogelijkheid." De ouderling geeft de vragensteller een compliment omdat ze respectvol over haar ouders en de dominee schrijft. "Blijf dat doen. En blijf ook de goede kanten in je vader zien. En die zijn er hopelijk toch wel?"

Hoekman roept het meisje op om voor haar vader te blijven bidden. "Vroeger trokken de klokkenluiders beneden in de toren aan touwen, en dan gingen boven in de toren de klokken luiden. Al zagen ze de klokken niet, ze luidden wel. Zo is het ook met het gebed. Trek maar aan de gebedstouwen, opdat Boven de klokken gaan luiden."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!