Knevel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

27 augustus 2020 door Redactie

Knevel en Bodar over heropstarten kerkdiensten: "Verleiding groot om in bed te blijven liggen"

Dinsdagavond waren Antoine Bodar en Andries Knevel te gast bij de landelijke talkshow Op1 om te praten over de kerk in coronatijd. De EO-presentator was enthousiast over online kerkdiensten, Bodar deelde dat enthousiasme niet echt.

Antoine Bodar stelde in het begin dat online kerkdiensten voor katholieken een stuk lastiger zijn dan voor protestanten. ”Wij verzamelen ons rondom het Woord, de Bijbel. Maar wij zijn ook een sacramentele kerk. De eucharistie is bij ons het hoogtepunt en de bron. Dat heeft te maken met lijfelijk aanwezig zijn. Online kun je dat wel volgen en daar is niets op tegen, maar het gaat om het echte doopsel en de echte eucharistie.”

Knevel ziet verschillende ontwikkelingen door de opkomst van online kerkdiensten. “Ten eerste zie je dat er een enorme behoefte is om weer naar de kerk te gaan, die gemeenschap te ervaren, samen te bidden, samen te zingen en het leven met elkaar te delen. Dat is de kern van het christelijk geloof en is vanaf 1 juli weer opgestart. De andere kant is dat als er vanaf 1 september weer steeds meer kerken gaan draaien maar ook online blijven, de verleiding groot is om in bed te blijven liggen en via de laptop naar de dienst te kijken.”

Bodar is daar wat minder blij mee. “Ik ben wat realistischer. De dienst kan online wel aan staan thuis, maar je kunt dan allerlei andere dingen doen. Ik ben hieromtrent dan ook we minder juichend. Ik denk dat mensen die naar de kerk willen gaan, met de tijd ook daadwerkelijk weer eens naar de kerk zullen gaan. Ik vind ook dat wanneer er niet meer mensen in een kerkgebouw mogen, er gewoon meer aanbod zal moeten komen vanuit de kerk.”

Reacties

@MarionDM: bent u nu ernstig of is dit Nieuwspaal.nl satire?
Dat de kerkdiensten werden stilgelegd kan al niet door de beugel! Door die handeling, puur uit angst en intimidatie en de weg van minste weerstand te kiezen hebben jullie God voor leugenaar uitgemaakt. Dat doet mij erg veel verdriet. Als God zelf zegt dat we voor niets hoeven bang te zijn, wij ons nergens geen zorgen om moeten maken, dan moeten we dat ook aannemen. Wij hebben de overheid te gehoorzamen, maar als die overheid met de meest onzinnige verboden en geboden komt aanzetten, dan hebben we God meer te gehoorzamen dan de wet!
A
Zalig bent u zonder Jezus gezien te hebben.....Joh. 20:29

Speciaal voor de Rooms. katholieken.

Het 2e, 3e gebod overtreden is ZONDE.

Shalom.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!