Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 augustus 2020 door Redactie

Man die nepbom legde bij Joods restaurant veroordeeld tot gevangenisstraf

Een man die begin dit jaar een nepbom neerlegde bij het Joods restaurant Hacarmel in Amsterdam is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Daarmee neemt de rechter de eis van het Openbaar Ministerie over. Hij moet daarnaast een schadevergoeding aan het restaurant betalen van 3000 euro.

In januari van dit jaar werd er bij een Joods restaurant in de hoofdstad een doos gevonden die helemaal was ingetaped. Er kwamen elektriciteitsdraden uit de doos. Verder bleken er een printplaatje, een schakelaar en een knoopcelbatterij in de doos te zitten die in verbinding stonden met de elektriciteitsdraden. Daardoor werd in eerste instantie gedacht dat het een bom betrof en de Explosieven Opruimingsdienst ingeschakeld. De dienst ontdekte al snel dat het een nepbom betrof.

Na een uitgebreid DNA-onderzoek kwam de politie de 46-jarige Hassan N. op het spoor. De man heeft een behoorlijk antisemitisch verleden. Zo stuurde hij een dreigbrief naar zijn buurvrouw waarin antisemitische teksten stonden en is hij al eerder veroordeeld voor antisemitische uitlatingen. Zelf blijft hij volhouden dat hij onschuldig is en dat hij de nepbom niet geplaatst is. Daar is de rechter het niet mee eens en daarom verdwijnt hij dus voor acht maanden achter de tralies.

Het is overigens niet de eerste keer dat Hacarmel getroffen het doelwit is van antisemitische misdrijven zoals bedreiging en vernieling. Dat telde zwaar mee voor de rechter die stelde dat de man juist daarom het restaurant bewust uitkoos.

Reacties

Het lijkt er sterk op dat Joden niet welkom zijn in Amsterdam. Anderen worden met open armen verwelkomt, al hoewel deze Hassan N. even niet welkom is in de open samenleving.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!