Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 september 2020 door Vincent van de Griend

De Kerktest: een eerste stap naar jouw kerk

Het aanbod van kerkstromingen in Nederland is groot en divers. Dat is natuurlijk mooi, maar daardoor kan het ingewikkeld zijn om uit te zoeken welke kerk bij je past op basis van je geloofsovertuigingen. Gelukkig kan de Kerktest dan uitkomst bieden.

Deze test is een hulpmiddel om je plaats te bepalen ten aanzien van de verschillende denominaties in Nederland (Rooms-Katholiek, Gereformeerd, Evangelisch, Vrijzinnig en Alternatief). Daartoe krijg je twintig vragen voorgelegd over bepaalde theologische standpunten. Bijvoorbeeld over de Heilige Drie-eenheid, de Doop en muziek in de kerk. Zelf vind ik dat niet altijd makkelijke vragen. Gelukkig kun je steeds kiezen uit drie of vier standpunten (waaronder, desnoods, ‘Geen mening’). Op basis van mijn antwoorden ontving ik aan het einde van de test een score die laat zien met welke kerkstroming mijn opvattingen percentueel het meeste overeenkomen.

De test is er voor kerkzoekers, maar geoefende kerkgangers kunnen naar mijn idee ook nog leren van de test. Zelf ben ik enkele jaren geleden bijvoorbeeld lid geworden van een lokale gemeenschap van Kerk van de Nazarener, een kerk die door de makers van de Kerktest onder de categorie ‘Traditioneel-evangelisch’ wordt geschaard. Toen ik lid werd, wist ik heus niet precies waar alle denominaties voor staan. Bovendien kunnen mijn opvattingen verschoven zijn. Omdat een vriend mij wees op de Kerktest, heb ik dat alsnog een keer kunnen toetsen. Uiteindelijk lag de uitkomst inderdaad in lijn met mijn verwachting: de score wees op de meeste overlap met ‘traditioneel-evangelisch’.

Na de test bleven een paar van mijn vragen onbeantwoord, omdat er geen uitleg volgt bij de score of over het profiel van de kerkstromingen. Daardoor vraag ik me af op welke punten precies overeenstemming bestaat tussen mijn opvattingen en die van bepaalde kerkgenootschappen waarop ik hoog “scoorde”. Maar dat zou ik niet per se als een gebrek ervaren: de Kerktest biedt geen definitief antwoord, maar eerder een aanmoediging om in een bepaalde richting verder te zoeken of voort te gaan… het liefst door een écht bezoek aan één van die bijpassende kerken natuurlijk!

Bovenstaand artikel is geschreven door Vincent van de Griend. Lees ook:

Reacties

Charismatisch-evangelisch, volgens de test. Ik zoek als 3 jaar oude christen idd een kerk.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!