Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 september 2020 door Jeffrey Schipper

Een unieke Kerktest: "We willen christenen wegwijs maken in kerkelijk Nederland"

Wie verhuist naar Ede, Apeldoorn of Gouda kan op kerkelijk terrein te maken krijgen met keuzestress. Door de hoeveelheid en diversiteit aan kerken kan het zomaar zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Deze Kerktest wil christenen “wegwijs maken in kerkelijk Nederland”. Het Kerktest-team beantwoordt een aantal vragen.

Wat valt je op aan zoekers die door de vele kerken het bos niet meer zien en hoe kan de Kerktest daarbij helpen?
“De kerkelijke kaart van Nederland is behoorlijk divers en complex. Je hebt veel achtergrondkennis nodig om te begrijpen hoe kerken van elkaar verschillen. Veel zoekers - zeker zij die pas recent in aanraking zijn gekomen met het christelijk geloof - missen deze achtergrondkennis. Met de Kerktest willen we hen helpen wegwijs te maken in het kerkelijk landschap. De test kan helpen om een beter beeld te krijgen van je eigen visie op kerk en geloof en hoe die zich verhoudt tot de verschillende kerkstromingen in Nederland.”

Het kan ingewikkeld zijn om uit te zoeken welke kerk bij je past op basis van je geloofsovertuigingen. Veel christenen vinden ‘een kerk uitzoekt die bij je past’ een gevaarlijke ontwikkeling. God zou ons in een bepaalde kerk hebben geplaatst en door onze eigen voorkeuren voorop te stellen, zouden we ongehoorzaam kunnen zijn. Wat vind je van die kritiek?
“Wij begrijpen waar de kritiek vandaan komt en zijn ook geen fan van kerkshoppen. De Kerktest is echter vooral ontwikkeld voor twee doelgroepen. Allereerst voor mensen die nog niet naar de kerk gaan en een kerk zoeken. Wij geloven dat God de Kerktest kan gebruiken om hen naar een bepaalde kerk te leiden.

Daarnaast zijn er christenen die nog geen vaste gemeente hebben en hier en daar rondkijken. De Kerktest kan voor hen een handig middel zijn om te kijken hoe hun geloofsovertuigingen zich verhouden tot de kerken/kerkstromingen waar ze al mee bekend zijn. Voor beide groepen geldt dat het doel is dat ze een kerk vinden waar ze op een vruchtbare manier kunnen functioneren.”

Deze test kan tot nieuwe inzichten leiden. Aan de andere kant: zou het kunnen dat hiermee verschillen worden uitvergroot?
“Dat is een interessante vraag; het hangt er denken wij van af waar de nadruk op wordt gelegd. Zo zijn er naast verschillende antwoorden ook overeenkomstige antwoorden van kerkstromingen op vragen. Bovendien scoren veel bezoekers op een heel aantal kerkstromingen hoog zodat er niet één duidelijke winnaar is. Daarnaast hebben we de Kerktest ontwikkeld met een divers team christenen: van evangelisch tot katholiek en gereformeerd. Je kunt daarmee zeggen dat we een project van eenheid zijn. Ons doel was dus niet om verschillen uit te vergroten. Al met al hopen wij niet dat mensen dichter tot kerkstromingen komen of kerkstromingen tot elkaar, maar dat mensen en kerkstromingen dichter tot de Heer Jezus Christus komen.”

Wat kunnen geoefende kerkgangers van deze test leren?
“Ook geoefende kerkgangers kunnen iets hebben aan de uitkomst van de Kerktest. Allereerst is het voor hen leuk om de test in te vullen en te kijken waar ze uitkomen. Onze ervaring is dat veel kerkgangers bij hun eigen kerkelijke traditie uitkomen. Tegelijk laat de test zien dat je theologische opvattingen soms meer corresponderen met een andere kerkstroming dan je eerst zou denken. Dit kan nieuwe interesse wekken in andere kerkstromingen en vooroordelen wegnemen.”

Benieuwd naar de Kerktest? Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!