vaccinatie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 augustus 2020 door Kim ten Berghe

Blijf nuchter en waakzaam in tijden van complottheorieën

Tijdens de afgelopen angstige maanden, waarin een virus de wereld stopzette, was er een baken van hoop, een vaccin. Miljarden werden er gestopt in het ontwikkelen van zo’n vaccin, wetenschappelijk gezien een zeer moeilijke opgave. Normaal duurt het decennia, maar nu moet het allemaal veel sneller. Om de aandelenmarkten voor instorten te behoeden, voorspelden wereldleiders dat er voor het einde van het jaar zo’n vaccin zou kunnen zijn, ookal waren de experts daar zeer sceptisch over.

De vaccinatie-koorts verstomde zelfs even de stemmen van de anti-vaccinatie activisten. Maar die zijn nu terug, en schuwen het inzetten van complottheorieën niet. De Bill and Melinda Gates foundation zou een vaccin ontwikkelen met een microchip erin, waardoor mensen traceerbaar zouden zijn. Dit bericht is verzonnen en het BBC-artikel waar het zogenaamd in had gestaan, ging eigenlijk over een nog in ontwikkeling zijnde technologie die een soort onzichbare tatoo (dus geen chip) kan aanbrengen. Daardoor zijn mensen niet traceerbaar, maar kan afgelezen worden of iemand gevaccineerd is. Iets heel anders dus.

Laten we ons verstand gebruiken, en nuchter en waakzaam zijn.

Andere complottheorieën richten zich op farmaceutische bedrijven. Hoewel kritiek op het doorgeschoten winstbejag van deze industrie terecht is, gaan de complottheorieën veel verder. Ze suggereren dat de coronacrisis is gefabriceerd zodat farmaceutische bedrijven miljarden kunnen binnenhalen met het ontwikkelen van een (onnodig) vaccin. Dat zou dus betekenen dat allerlei regimes die elkaar naar het leven staan, onder de tafel samenwerken om de suggestie van een epidemie in stand te houden, zodat de zakken van een paar multimiljonairs gevuld kunnen worden. Dat is te absurd voor woorden. Farmacautische bedrijven gaan hier ongetwijfeld aan verdienen, maar er zijn veel meer verliezers van deze epidemie, waaronder de wereldeconomie en allerlei regerende partijen die in het nauw komen. Het is bizar te denken dat de gezamelijke overheden samenzweren om de wereldeconomie, educatie en het openbare leven op te offeren voor de farmaceutische industrie.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de suggestie dat met het covid-vaccin het teken van het beest geinjecteerd wordt, of dat vaccins worden gemaakt die mensen moeten beschermen ‘tegen religie’. In het verlengde daarvan zijn er de theorieën dat de coronacrisis expres wordt overdreven zodat kerken moeten sluiten.

Het is ongetwijfeld waar, dat deze crisis, net als bijvoorbeeld de aanslagen van 11 september, aangewend zal worden door bepaalde overheden om vrijheden in te perken en privacy aan te tasten. Daar moeten we zeker voor waken en waar nodig verzet tegen bieden. Maar dat is iets anders dan dat deze aanslagen en epidemieën met dit doel in scène gezet worden. Laten we ons verstand gebruiken, en nuchter en waakzaam zijn.

Dat geldt ook voor de beslissing waarvoor we waarschijnlijk in de nabije toekomst komen te staan wat betreft het laten vaccineren van onszelf en onze kinderen. Er zijn risico’s aan het zo snel ontwikkelen van een vaccin, die we in onze afweging mee moeten nemen. Ik ben dan ook geen voorstander van een verplicht vaccin. Maar we mogen er vanuit gaan dat deze vaccinaties niet ontwikkeld zijn met allerlei duistere bijbedoelingen, maar om mensen te beschermen tegen ziekte en de maatschappij weer op de rails te krijgen. Ook hierin past het christenen om de overheid te steunen en waar nodig bij te sturen.

Bovenstaand artikel verscheen eerder op Zaut.org, een initiatief om een christelijk, actueel, profetisch en nuchter geluid te laten horen in Nederland. Klik hier om de website te bezoeken.

Lees ook: Waarom ik als christen een zekere sympathie heb voor complottheorieën en Waarom christenen die complottheorieën verspreiden gevaarlijk bezig zijn.

Reacties

H
Mooie en nuchtere column!
Lijkt me logisch om niet in alles direct een complot te zien, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Feit is wel dat bepaalde vrijheden erg snel opgegeven worden om bepaalde angstbeelden (aangepraat of niet) door bijvoorbeeld een vaccin weg te nemen. Deze schijnveiligheid gebaseerd op angst zie je ook in het OV met mondkapjes. Of is dit een manier om ons op bepaalde zaken te richten, zodat we ons niet focussen op het echte gevaar ? Misschien World Economic Forum meer in de gaten houden ? Met hun intentie van een 'Great Reset'.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!