liegen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 augustus 2020 door Jeffrey Schipper

'We betrappen onze dochter regelmatig op een leugen'

"We betrappen onze dochter van 10 regelmatig op een leugen. Van heel klein (aan vriendinnen vertellen dat oma een jurkje gemaakt heeft, terwijl ze heel goed weet dat we die gisteren samen kochten), tot wat groter: koekjes pakken en zeggen dat je het echt niet gedaan hebt, tot het tegendeel blijkt", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. De moeder vraagt om advies.

"Een kind liegt nooit zomaar, niet zonder reden", antwoordt N. J. Teerds, ouderling binnen de GerGem. "Dus dan wil je als ouders weten waarom ze de waarheid niet spreekt. Wil uw dochter wat meer aandacht? Is uw dochter bang voor straf? Begrijpt uw dochter de situatie wel altijd? Schaamt uw dochter zich soms ergens voor? Even een opmerking: Als u uw dochter allerlei vragen stelt, is het beter om dat niet te doen waar anderen bij zijn. Dat werkt het volhouden van leugens in de hand. Onder vier ogen is de beste en veiligste manier."

De ouderling vervolgt: "Blijft u vooral rustig en constateer de feiten. Als u zeker weet dat uw dochter heeft gelogen, vraag het dan niet, maar constateer het. Een vraag lokt een leugen uit. Het is beter de leugen vast te stellen en daarna aan uw kind voor te leggen hoe het verkeerde opgelost moet worden. Weet het een oplossing? Geef dan een compliment en voer de oplossing ook uit. Wat soms kan helpen is om uw kind vooraf een belofte te laten doen om eerlijk op uw vragen te antwoorden.

Opvoeders moeten daarbij wel het goede voorbeeld geven. Kinderen maken de opmerking nog wel eens: “Mama, u heeft het beloofd, maar u doet het niet.” Beloven en niet doen kan een vorm van liegen zijn. Het vereist van u als opvoeder dat u duidelijk beargumenteert waarom iets niet doorgaat. Met het uitspreken van een halve waarheid of een leugentje om bestwil zijn we beslist geen voorbeeld voor onze kinderen. Het is verder van belang consequent te zijn."

Teerds benadrukt dat "uw dochter, u en wij zondige schepselen zijn". "Uw dochter bidt elke avond om vergeving van haar zonden, om Jezus’ wil. Die vergeving is voor uw dochter en voor ons als opvoeders onmisbaar."

Lees ook: Mijn kinderen liegen regelmatig - wat nu?

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!