Elise Brouwer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 augustus 2020 door Jeffrey Schipper

‘God laat alles meewerken ten goede’: is dat zo?

‘God laat alles meewerken ten goede.’ Een uitspraak die veel wordt geciteerd in moeilijke omstandigheden. "Hoeveel heb je aan zulke opmerkingen als je midden in de shit zit?", vraagt Elise Brouwer zich af via het progressief-christelijke weblog Lazarus.

In haar log verwijst Elise naar Bijbelverhalen waarin deze uitspraak waarheid is en het inderdaad weer goed komt: zoals Job, Jozef en koningin Esther. Onlangs vertelde ze in gesprek met CIP.nl over een bijzondere ervaring tijdens het dieptepunt van haar depressie. "Op straat zag ik toen een vader die zijn zoontje leerde om te fietsen. Dit vond ik een heel mooi beeld. Ik was in die tijd inmiddels gewend om heel de dag door met God te spreken en zei tegen Hem dat het me zo mooi leek om je kind te leren fietsen. Toen sprak God terug met de woorden: 'Ik leer jou leven.' Dat was heel bijzonder, het was heel duidelijk voor mij dat God sprak."

Maar het loopt niet met iedereen goed af in de Bijbel. Elise schrijft hierover: "Mozes heeft het beloofde land niet mogen betreden, hij stierf (of eigenlijk: God nam hem weg) in de woestijn. Denk aan de leerlingen van Jezus die bijna allemaal op een gruwelijke manier om het leven werden gebracht. Wat is daar nu goed aan?" (...) "In sommige situaties loopt het gewoon slecht af. In die situaties denk ik dat God dit alsnog kan laten bijdragen aan het goede. Omdat Hij precies weet wat ‘het goede’ daadwerkelijk is. Omdat Hij de geschiedenis en de loop der dingen overziet."

Lees haar volledige blog op de site van Lazarus en lees het CIP-interview: "Ik zag het leven niet meer zitten".

Reacties

E
Zonder maar op de tekst in te gaan een opmerking.

Erg jammer dat het belangrijkste deel van de aangehaalde tekst ook hier vergeten wordt;...voor wie Hem liefhebben...

Het artikel kijkt naar oppervlakkige zaken die in onze ogen 'goed' of 'niet goed' zijn, maar is dat de juiste manier van beoordeling van de tekst?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!