CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 augustus 2020 door Jeffrey Schipper

Waarom heeft Maarten van Rossem zo'n hekel aan het christendom? - CIP Podcast

"Vorige week brande Maarten van Rossem het Oude Testament volledig af. 'Totaal krankjorum, gewelddadig en idioot', liet de historicus aan duidelijkheid niets te wensen over", vertelt redacteur Patrick Simons in de CIP Podcast.

"Ik vraag me altijd af waar dit vandaan komt. Het is geen oud zeer bij hem zoals Maarten 't hart en Johan Derksen dat hebben. Hij meent dit gewoon echt, zonder dat hij de bedoeling heeft om gelovigen of christenen te schofferen, al is hij slim genoeg om te weten wat zijn woorden bewerkstelligen. Het was mij al eerder bij Van Rossem opgevallen dat hij heel weinig met het christendom op heeft. In programma Hier zijn de Van Rossems, werd Corrie ten Boom bijvoorbeeld volledig genegeerd toen ze in Haarlem waren. Dat is natuurlijk lachwekkend voor één van de grootste oorlogshelden van ons land.

Schokkender vind ik trouwens dat drie intelligente mensen de vraag wat het tweede boek in het Oude Testament niet kunnen beantwoorden. Ongehoord hoe snel de secularisatie gaat. Het hoort blijkbaar ook niet meer bij basiskennis. Ongelooflijk. Dat vond Krijn de Jong ook trouwens: “De drie bijna slimsten lijken geheel van de Bijbel en en het christelijk geloof vervreemd. De nieuwe totaal geseculariseerde generatie. Schokkend dat in recordtijd alle bijbelkennis teloor is gegaan.”

Beluister het fragment vanaf minuut 24:35


CIP Podcast
- Coronaberichtgeving: wordt de Biblebelt in een kwaad daglicht gezet? CIP Podcast
- Wordt het christelijk onderwijs aangevallen? - CIP Podcast
- Is het klimaatdrammen de PKN binnengedrongen? - CIP Podcast
- Lijdt politicoloog André Krouwel aan christofobie? - CIP Podcast
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Als je niet gelovig bent en de bijbel letterlijk leest kom je tot de conclusie dat de God die daar beschreven is, de satan te niet doet in verdorvenheid. Het boek is een advocaat geweest voor slavernij, geweld, onderdrukking en uitsluiting. Tevens heeft het boek historisch O.T historische onwaarheden. Bijv. Dat er geen joden in Egypte waren in de tijden dat de bijbel claimt dat ze daar wel waren. Qua dat heeft het nieuwe testament ook problemen. Neem bijv. De census voor vAn Augustus die er nooit is geweest. Daarom pleit ik voor
A
Een andere omgang met de bijbel:De Bijbel als feilbaar handboek. In het orthodoxe heeft de bijbel het laatste woord. Laten we anno 2020 de billijkheid zoals Jezus ons voor deed het laatste woord geven. (Jezus legde de schrift ook opzij als de humaniteit in het geding was.) Een van de argumenten van het bestaan van God is de moraliteit. Zonder God geen moreel. Laten we daar draait n op vertrouwen. En niet op een boek dat je letterlijk als onfeilbaar zou moeten zien terwijl je de fouten en gruwelijkheden ziet als je hem letterlijk begrijpd leest.
Naar mijn opvatting heeft de heer van Rossem helemaal geen hekel aan het christendom! Wel betreurt hij, dat de meeste christenen zo onchristelijk zijn als de pest!

Ik citeer uit het laatste boek van zijn hand "VAN ROSSEM houdt je scherp" welke ik van hem gesigneerd mocht ontvangen. Zijn beschouwing aangaande het Oude Testament is openlijk bekend geworden en is een op zichzelf staand item. In zijn boek maakt hij melding dat het Nieuwe Testament voor hem totaal anders is van toon dan het Oude.

Voor hem staan de vier evangeliën centraal.
Toon meer reacties (1)