President Loekasjenko
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 augustus 2020 door Open Doors

Evangelische kerken Wit-Rusland vragen om gebed vanwege politieke puinhoop

Verschillende kerken in Wit-Rusland vragen om gebed zodat er weer vrede in het land komt.

Er is veel onrust en protesten in het land na de verkiezingen eerder deze maand. De oppositie beweert dat er met de uitslag is gefraudeerd ten faveure van president Loekasjenko. Deze is aan de macht sinds 1994.

Op 13 augustus kwamen verschillende evangelische denominaties met een gezamenlijke gebedsoproep. Ze vragen om gebed zodat er een einde komt aan het geweld en bloedvergieten en ze vragen om gebed voor allen die gewond zijn geraakt. “Bid dat de Here God ons redt van haat en wraak.” De oproep komt van de Union of Evangelical Christian Baptists, de United Church of Christians of Evangelical Faith en de Religious Association of Full Gospel Communities.

“Hoewel er veel beperkingen zijn aan de godsdienstvrijheid in het land, worden christenen niet vervolgd zoals in andere landen”, zegt een onderzoeker van Open Doors. “De druk op niet-orthodoxe christenen komt uit twee bronnen. Van het regime van president Loekasjenko en van de Orthodoxe kerk die een bevoorrechte positie heeft. De Orthodoxe kerk keurt evangelische activiteiten af en de staat bemoeit zich met religieuze zaken van niet-orthodoxe kerken door een streng registratieproces en financiële controle.”

In de huidige politieke crisis zijn christenen weinig eensgezind, zegt de onderzoeker. “De orthodoxen steunen Loekasjenko, de protestanten en katholieken houden zich afzijdig terwijl de katholieken oproepen tot onderhandelingen.” Hij vervolgt: “Tot nu hebben de protestanten en katholieken niet openlijk deelgenomen aan de demonstraties. Ik neem aan dat ze zich bewust zijn van de gevolgen. Zo is het jarenlang geweest. Maar ze roepen nu wel op tot gebed.”

Wit-Rusland staat niet op de Ranglijst Christenvervolging omdat het niveau van vervolging minder hoog is als in andere landen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!