preek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 augustus 2020 door Redactie

Corona: Priesters in Sante Fe mogen slechts vijf minuten preken, anders preekverbod

In de Verenigde Staten worden nog steeds nieuwe maatregelen getroffen om het coronavirus in te dammen. Dat geldt vaak ook voor kerken. Zo mogen priesters in het aartsbisdom Santa Fe niet langer dan vijf minuten preken. Priesters die deze maatregel niet handhaven, riskeren zelfs een preekverbod. Dat meldt Catholic News Agency.

De maatregel dat priesters niet langer dan vijf minuten mogen preken werd al eerder genomen. Maar uit een recent verzonden memo blijkt dat lang niet iedere priester zich hieraan houdt. “Dit zorgt er niet alleen voor dat de blootstellingstijd aan het virus wordt verlengd, maar het zorgt ook voor groot ongemak bij gemeenteleden. Soms gaat het zelfs zover dat men hierdoor de mis niet meer bij durft te wonen”, stelt Glennon Jones, vicaris-generaal van het bisdom.

Jones schrijft dat priesters moeten stoppen met het overtreden van de maatregel. “Anders zal aartsbisschop John Wester strengere maatregelen overwegen. Dat kan zelfs tot een schorsing leiden met een preekverbod tot gevolg.”

Sinds half mei zijn er in het aartsbisdom strenge maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Zo is er een maximale opkomst van 10 procent van de capaciteit in gebouwen vastgesteld en zijn er beperkingen binnen de liturgie zoals een verbod op gemeentezang. In eerste instantie mochten priesters zelfs maximaal drie minuten preken. Later is dit versoepeld waardoor preken nu vijf minuten mogen duren. Niet iedereen lijkt zich daar dus aan te houden.

“De bedoeling van de memo van pater Glenn Jones was om de ernst van de pandemie, de grote bezorgdheid van de aartsbisschop voor het menselijk leven en de gezondheid en veiligheid van onze parochianen te onderstrepen”, reageert een woordvoerder.

Lees meer bij Catholic News Agency.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!