euthanasie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 augustus 2020 door Redactie

Amsterdamse arts op vingers getikt na euthanasie op demente vrouw

Een arts uit de regio Amsterdam heeft van het Regionale Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg een waarschuwing gekregen voor onzorgvuldige euthanasie. De arts week af van het advies van een onafhankelijk SCEN-arts die negatief over het euthanasieverzoek oordeelde. Volgens het tuchtcollege heeft de bewuste arts onvoldoende beargumenteerd waarom ze dit advies naast zich neerlegde, zo meldt de NOS.

In mei 2017 besloot de arts om een einde te maken een zwaar demente 67-jarige vrouw. Jaren eerder, toen de vrouw de diagnose alzheimer kreeg, liet de vrouw een wilsverklaring opstellen. Daarin stond onder andere dat ze absoluut niet in een verpleeghuis opgenomen wilde worden. Wanneer er geen andere oplossing zou zijn, wilde ze euthanasie. In 2013 werd de vrouw echter alsnog opgenomen, waarna haar huisarts in 2017 na aandringen van de familie met het euthanasietraject startte. Dit nam een specialist ouderengeneeskunde later over. Zij voerde de euthanasie in mei 2017 ook daadwerkelijk uit.

Dat deed ze echter tegen het advies van de (verplichte) SCEN-arts in. Deze oordeelde namelijk dat er geen sprake was van ondraaglijk lijden en dat euthanasie daardoor geen optie was. Daar ging de specialist ouderengeneeskunde volgens het tuchtcollege in de fout. Ze had de SCEN-arts over moeten halen tot een andere conclusie te komen óf een andere SCEN-arts in moeten schakelen.

Overigens vond het tuchtcollege wel dat de euthanasie door had mogen gaan. Eerder dit jaar oordeelde de Hoge Raad in Nederland al dat een arts een schriftelijk verzoek tot euthanasie van iemand mag inwilligen wanneer diegene niet meer wilsbekwaam is door dementie. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij liet destijds weten ‘erg bezorgd’ te zijn over de uitspraak. ‘Betere bescherming van uiterst kwetsbaar leven is nodig, net als liefdevolle en hoogwaardige palliatieve zorg’, schreef hij destijds op Twitter.

Ook ChristenUnie reageerde bezorgd op de uitspraak van de Hoge Raad. ‘Er wordt door de rechter een verstrekkende interpretatie gegeven aan de euthanasiewet’, schreef Kamerlid Carla Dik-Faber. ‘Als euthanasie mogelijk wordt bij diepdemente patiënten die geen actuele bevestiging van hun doodswens kunnen geven, verzetten we daarmee een piketpaal die een grote groep kwetsbare mensen raakt.’

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!