Dukashini and Sharkesh
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 augustus 2020 door Open Doors

Christenen bezorgd: Boeddhisten winnen verkiezingen Sri Lanka

De overwinning van de People Front Party in de parlementaire verkiezingen zorgt voor angst bij christenen en andere minderheden in Sri Lanka. De boeddhistische nationalistische partij won op 5 augustus met een twee derde meerderheid in het parlement.

De leider van het People Front is Mahinda Rajapaksa, die eerder president was van het land. Zijn broer Gotabaya is nu president en Mahinda is premier.

Met een parlementaire meerderheid en de steun van de boeddhisten kunnen de twee broers hun machtspositie verder uitbouwen. Naar verwachting zullen er grondwetswijzigingen volgen. Sinds de aanstelling van Gotabaya is de vrijheid van meningsuiting in het gedrang, het leger krijgt meer invloed en er zijn zorgen om de mensenrechten. De regering daarvoor – geleid door Mahinda – stond bekend om haar autoritaire optreden en militaire dominantie en Gotabaya was als minister van Defensie verantwoordelijk voor schending van mensenrechten tijdens de burgeroorlog in het land.

Geïnspireerd door Modi en Xi Jinping
Vorige maand kwam hun jongere broer Basil in het nieuws. Hij leidt ook een politieke partij en hij zei: “We hebben veel geleerd van politieke partijen in het buitenland. De beste zijn de BJP van Modi in India en de Communistische Partij van Xi Jinping in China.”

Boeddhistisch nationalisme
Mahinda werd op 9 augustus tijdens een ceremonie in een boeddhistische tempel ingezworen. Dit geeft het signaal dat een echte Sri Lankaan een boeddhist is. Minderheden zoals christenen en moslims worden getolereerd, maar bekeerlingen uit het boeddhisme niet.

Een onderzoeker van Open Doors legt uit: “Rapporten over aanvallen op kerken en pastors blijven binnenkomen. Deze incidenten zullen toenemen nu de boeddhistische nationalisten zo’n overwinning hebben behaald. Hun grootste doelwit zullen echter de moslims zijn [in verband met de aanslagen in 2019]. Boeddhistische religieuze leiders hebben de aanslagen gebruikt om een nationalistische regering te promoten, want “alleen een boeddhistische regering kan het land beschermen tegen extremisme.”

Sri Lanka staat op plaats 30 van de Ranglijst Christenvervolging. Vanwege de aanslagen op hotels en kerken in 2019 maakte het land een sprong van plaats 46 naar 30 in 2020.

Fotobijschrift: Sri Lanka - De moeder van Dukashini and Sharkesh kwam om het leven tijdens de aanslag in 2019 – Foto Open Doors


Aanslagen Sri Lanka
- Dominee Prosman en Bart Jan Spruyt hekelen reacties op aanslagen Sri Lanka
- Sri Lanka: Minuten voordat de bom afging vroeg de zondagschoolleidster of de kinderen bereid waren te sterven voor Christus
- Telegraaf-journalist vindt lauwe reacties op aanslagen Sri Lanka opmerkelijk
- Zelfmoordterrorist Sri Lanka vergiste zich: Sionskerk werd nieuw doelwit
- Aanslagen Sri Lanka: Ramash redde dankzij zijn heldendaad honderden kerkgangers
Meer over Aanslagen Sri Lanka »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen