Kerkdienst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 augustus 2020 door Redactie

Predikant GGiN niet enthousiast over beelduitzending kerkdiensten: "Wat worden we grenzeloos oppervlakkig"

“De beeldcultuur ondergraaft de vatbaarheid van onze kinderen voor het Woord.” Dat stelt ds. O. M. van der Tang in gesprek met het Reformatorisch Dagblad. De predikant van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Alblasserdam sprak met het dagblad over onder meer over de historische betrouwbaarheid van de Bijbel en de toekomst van de kerk.

In het interview geeft de predikant aan zich zorgen te maken over de naïviteit waarmee de gereformeerde gezindte zich uitlevert aan moderne media. Hij stelt onder meer niet enthousiast te zijn over het uitzenden van kerkdiensten met beeld. “Ik begreep van iemand die betrokken is bij zulke uitzendingen dat kijkers steeds vaker het votum, de groet en het grote gebed overslaan. Men begint pas met kijken als de preek begint en haakt weer af zodra de dominee amen zegt. Kennelijk doen de gebeden er niet meer toe, doet ook de zegen aan het einde van dienst er niet meer toe. Wat worden we grenzeloos oppervlakkig.”

Van der Tang stelt bovendien dat YouTube niet neutraal is. “Wie dat platform gebruikt, stemt in met de voorwaarden ervan. Op grond van die voorwaarden worden er preken verwijderd, bijvoorbeeld omdat er te expliciet over homoseksualiteit wordt gesproken. We onderwerpen ons vrijwillig aan de waarden en normen van internetbedrijven. Hoe naïef zijn we? De beeldcultuur ondergraaft bovendien de vatbaarheid van onze kinderen voor het Woord, het door God geschonken middel tot zaligheid. Wie kan er in de toekomst nog een uur lezen? Of een uur naar een preek luisteren?”

Lees het hele interview in het Reformatorisch Dagblad.

De predikant op bovenstaande foto is niet ds. O. M. van der Tang.

Reacties

K
Dit kerkgenootschap bestaat bij de gratie van de overtuiging dat het aanbod van genade alleen voor de uitverkorenen is. De rest zit er voor spek en bonen bij.Dan heeft een dienst uitzenden via youtube inderdaad geen toegevoegde waarde.
O
Zien en horen zorgt dat je een dienst beter kunt volgen. In de kerk heb je live beeld en geluid, waarom dan tijdens de dienst thuis als kerk in het klein dan niet? Vanwaar dit onderscheid?

Daarbij: mensen luisteren wellicht een gedeelte van de dienst, maar pakken dan wel het hoogtepunt van de dienst: de preek voortkomend uit het geopende Woord van God. Lijkt mij eerder een voorbeeld van 'selectief' dan grenzeloze oppervlakkigheid. En later inschakelen op de kerktelefoon of kerkdienstgemist.nl kan ook. Hoeft niet met 'beeld' samen te hangen.
W
Je HOEFT niet via youtube een dienst aan te bieden, dan kan eenvoudig ook via kerkdienstgemist uitzendingen. (schaapsound hebben wij) En net als bij een reguliere kerkdienst, thuis gewoon op tijd de onlinedienst aanzetten, er bij gaat zitten met bijbel en zangbundel en je deze discipline vasthouden ( een 'wilsbesluit') dan is er geen reden om hierover kritische noten te zetten. 'Men' is inderdaad geneigd tot.... maar de vraag is of je bij een reguliere dienst ook 100% actief meedenkt/meebeleeft. Gedachten dwalen daar ook soms best wel af.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!