oud ger gem grafhorst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 augustus 2020 door Redactie

Bijzonder: Oud Gereformeerde Gemeente Geldermalsen beroept voor tweede keer in 180 jaar predikant

Groot nieuws voor de kleine duizend gemeenteleden van de Oud Gereformeerde Gemeente in Geldermalsen. Deze week werd namelijk bekend dat de kerk voor de tweede keer in haar 180-jarig bestaan een predikant gaat beroepen. De eerste keer was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat melden verschillende media en beroepingswebsites. Er moet nog gestemd worden op welke dominee er een beroep uitgebracht gaat worden. Daarbij kan er gekozen worden tussen ds. P. van Veen en ds. R. Bakker. Het stemmen, waaraan enkel mannelijke gemeenteleden deel mogen nemen, zal plaatsvinden op 27 augustus.

De Oud Gereformeerde Gemeente in Geldermalsen bestaat inmiddels maar liefst 180 jaar. Al in het jaar 1840 kwam men voor het eerst bij elkaar. Het duurde tot het begin van de twintigste eeuw voordat het een officiële kerk was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942, werd er voor het eerst een beroep uitgebracht op een predikant. Dit beroep werd niet aangenomen.

Sindsdien koos de gemeente er lange tijd voor om geen beroep uit te brengen. Ze kozen daar volgens ouderling J. B. Philibert voor omdat er “geen werkzaamheden zijn aan de troon der genade”. Dat vertelde hij bijna tien jaar geleden tegenover het Reformatorisch Dagblad toen hem gevraagd werd waarom de gemeente geen beroep uitbracht. “Er is geen levende nood”, stelde hij destijds. “Als die er wel was, zouden er ook werkzaamheden zijn met het vacant zijn. Dan zouden we ook allang een predikant hebben gehad. Dat kan niet anders. Als er werkzaamheden van boven zijn, komt er vervulling van de nood. Het een zit aan het andere vast. Maar er is geen nood. En daarom tobben we maar wat voort.”

Bovenstaande foto is ter illustratie en niet de Oud Gereformeerde Gemeente te Geldermalsen. 

Reacties

H
Te bizar voor woorden. Arme mensen, vooral de jeugd.

Geen nood? Onder ca. 1000 leden?

Een kerk is onder andere een plaats van ontmoeting en gemeenschap tussen Christenen, waar zij ook de 'weg der zaligheid' voorgehouden en voorgeleefd krijgen voorgeleefd. Slecht voorbeeld doet blijkbaar slecht volgen!

Dit mag geen Kerk heten! Het is slechts een verzameling traditionele mensen, zonder enige realiteitszin of werkelijke zorg om/voor hun directe naasten. Shame on you!!!
P
De eerste ( kerkelijke) gemeenten hadden ook geen vaste voorganger; zij werden geleid door de geest...en bouwden elkaar op door die leiding ( 1 cor.14)en ontvingen bemoedigende brieven..die wij zelfs nu nog lezen! Geestelijk leven komt niet alleen dmv van de dominee .. (deze gemeente bestaat/ leeft toch al 180 jaar!)
K
Een kerk vol geestelijke doden. Diep treurig. Dat ze er lijdzaam in berusten is nog wel het meest erge. Gelukkig wil God ook voor hun een vader zijn, al beseffen ze het zelf niet.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!