Euthanasie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 augustus 2020 door Redactie

Senator Forum voor Democratie verduidelijkt standpunt over stervenswet D66

Forum voor Democratie zal de omstreden initiatiefwet ‘voltooid leven’ van D66-Kamerlid Pia Dijkstra niet steunen. Dat maakt senator Nicki Pouw-Verweij duidelijk in een interview met het Reformatorisch Dagblad. Er ontstond de afgelopen weken onduidelijkheid omdat uit het vorige verkiezingsprogramma bleek dat Forum er hetzelfde over dacht als Dijkstra. Dat is nu veranderd, zo verzekert het Eerste Kamerlid.

Halverwege juli diende Pia Dijkstra de wet in waarmee het mogelijk moet worden dat ouderen die hun leven als voltooid zien, er een einde aan kunnen maken. De christelijke partijen zijn sowieso geen voorstander van de wet. In een overzicht dat het Reformatorisch Dagblad maakte, werd Forum voor Democratie onder de voorstanders van de wet geschaard. Geen vreemde keuze, gezien het verkiezingsprogramma van 2017. Daarin staat: ‘Gezien de hoge levensverwachting, de toenemende eenzaamheid van ouderen en de problemen van langdurig zieke mensen, moeten ouderen die hun leven voltooid achten, recht krijgen op hulp bij het waardig beëindigen van hun leven. Naast de al bestaande euthanasiewetgeving kunnen ouderen zonder overheidsbemoeienis zelf beschikken over hun levenseinde.’

Pouw-Verweij, arts en lid van de Eerste Kamer namens Forum voor Democratie plaatste naar aanleiding van het artikel een reactie op Twitter. Ze stelde dat FVD de wet van D66 niet zal steunen en noemde daarbij een aantal argumenten. Zo stelt ze dat het maar liefst 82 procent van de artsen tegen de wet is en is het grote probleem volgens haar eenzaamheid en niet het leven als voltooid zien. Ook somde ze wat technische haken en ogen aan de wet op.

De vraag ontstond vervolgens welk koers FVD op dit gebied zou gaan varen. In gesprek met het Reformatorisch Dagblad is de senator nu duidelijk. Ze stelt de tweets niet in een opwelling te hebben geschreven. Volgens haar is FVD op dit punt van mening veranderd en zal dat ook in het nieuwe verkiezingsprogramma te lezen zijn. Euthanasie is volgens Verweij vooral bedoeld voor mensen die volledig zijn uitbehandeld. “Tegen ouderen die zich afvragen: Heef de samenleving voor mij nog plaats? zegt D66: “Nee, eigenlijk niet. Hier is de voltooidlevenwet.” Dat vinden wij heel cynisch. Dat is alleen maar symptoombestrijding, maar geen oplossing. Wij willen dat het probleem van ouderen die zich overbodig achten bij de wortel wordt aangepakt.”

Overigens stelt Pouw-Verweij dat dit geen stemmenlokkertje is voor christelijke kiezers. “Wij zijn geen SGP in de zin dat we een onvoorwaardelijk prolifestandpunt innemen vanuit een geloof dat het fundament is van onze partij. (…) Dit is dus zeker geen stemmenlokkertje voor orthodox-christelijke kiezers, al was het alleen maar omdat de SGP wel de laatste partij is waarbij ik stemmen zou willen weghalen.”

Lees het hele interview in het Reformatorisch Dagblad.

Lees ook: Waarom christenen zich opwinden over een voorstel van D66.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Het klinkt misschien gek maar ik ben best positief over forum. Vooral over het feit dat ze zich echt uit durven spreken. In dat opzicht mag vooral CU zich wat mij betreft meer verzetten tegen het duistere gedachtengoed van D66.