Brand Israël
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 augustus 2020 door CIDI

Israël sluit grens Gaza vanwege terreurballonnen; dreigende taal Hamas

In antwoord op het oplaten van terreurballonnen vanuit de Gazastrook, sluit Israël de Kerem Shalom-grensovergang met de kustenclave. Hamas noemt het sluiten van de grensovergang een “agressieve actie en misdaad” waarvoor Israël de “gevolgen en repercussies zal dragen”, citeert Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Sinds vorige week worden in de Gazastrook volop terreurballonnen opgelaten. Aan terreurbewegingen gelieerde jongeren laten geïmproviseerde explosieven en brandbommen aan ballonnen op, met als doel terreur in Israël te zaaien. Inmiddels is dagelijks sprake van veldbranden in het zuiden van de Joodse staat. Daarnaast is een week geleden een raket afgevuurd op Sderot en vond afgelopen zondag een beschieting vanuit de kustenclave plaats.

Donderdagavond heeft de Israëlische luchtmacht ondergrondse infrastructuur van Hamas gebombardeerd. In de nacht van zondag op maandag werd daarnaast een observatiepost van de terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt getroffen. Het oplaten van de terreurballonnen gaat echter onverminderd door.

Sinds het begin van de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ in maart 2018 hebben terreurballonnen en vliegers met explosieven of brandbare materialen voor 2.000 branden gezorgd in zuidelijk Israël. Deze branden verwoestten duizenden hectare bos-en landbouwgrond en veroorzaakten een ecologische ramp in Zuid-Israël. Vorig jaar werd een nieuw systeem gelanceerd dat Israël tegen de ballonnen moet beschermen.

Lees hier meer op de site van het CIDI.


Conflict Israël-Palestijnen
- Eppo Bruins was met ChristenUnie-fractie in Israël: 'leerzame maar verwarrende week'
- Christenen voor Israël doet feitencheck na eenzijdige uitlegvideo NOS
- Hamas-prominent roept Palestijnen op om 'iedere Jood op aarde af te slachten'
- Hamas publiceert schokkende video: een nieuwe generatie terroristen wordt klaargestoomd
- Tweede Kamer wil stappen tegen Israël vanwege omstreden plan in Palestijns gebied
Meer over Conflict Israël-Palestijnen »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen