nigeria
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 augustus 2020 door Nienke Alblas

Radicale moslims in Nigeria vallen met dodelijk geweld christelijke dorpen binnen

In twee dagen tijd zijn in Nigeria 33 mensen vermoord door moslimextremisten die vijf christelijke dorpen aanvielen. CBN meldt dat de aanvallen zijn uitgevoerd door Fulani herders. Militairen die in de buurt waren deden geen poging om de slachtoffers te helpen en kwamen pas na de aanvallen opdraven, hoewel ze op tijd waren ingelicht.  

De aanvallen begonnen vorige week donderdag. "Met motoren vielen ze dorpen binnen en schoten ze om zich heen op de bewoners", vertelt politiewoordvoerder Mohammed Jalinge. Mensen die probeerden te vluchten werden als beesten afgeschoten. Vervolgens werden hun huizen platgebrand. Er kwamen op die avond minstens 21 mensen op het leven. De volgende morgen vielen de moslimextremisten een ander dorp binnen waar ze twaalf mensen vermoordden en tien huizen in brand staken.

Verschillende ooggetuigen melden dat er militairen in de buurt waren ter 'bescherming', maar dat zij geen poging hebben gedaan de aanvallen te stoppen. Ze werden op tijd ingelicht volgens één van de ooggetuigen, maar kwamen pas na de aanval aan op het plaats delict. "De beveiligers lijken hier niet te zijn om ons te beschermen, maar dienen de mensen die ons aanvallen", vertelt de getuige.

De Fulani moslimextremisten teisteren heel Nigeria met grof geweld, maar met name het noorden wordt getroffen door de aanvallen van de herdersstam. Onder de slachtoffers bevinden zich voornamelijk christenen. Het motief van de aanvallen is tweeledig: religieus en de strijd om land en werk. Nigeria staat op plek twaalf in de ranglijst christenvervolging van Open Doors.

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!