kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 augustus 2020 door Redactie

Zijn kerkklokken en een versterkte islamitische gebedsoproep vergelijkbaar?

Kerkklokken zijn al tijdenlang op talloze manieren te horen in Nederland. Sinds kort klinkt er in Nederland echter ook de islamitische oproep tot gebed van verschillende moskeeën. Het Parool zoomt in een artikel in op beide geluiden en de ‘herrie’ die er soms door ontstaat.

Onder andere Boudewijn Zwart, beiaardier van de Westerkerk in Amsterdam komt in het artikel aan het woord. Het klokkenspel van de kerk is inmiddels een mooie traditie te noemen. Tal van verschillende liederen worden ten gehore gebracht. Dat zorgt soms ook voor klachten. Zo’n tien keer per jaar komt er bij de gemeente een klacht binnen over de klokken van de Westerkerk. Volgens Zwart gaat het daarbij vooral om nieuwe bewoners.

Amsterdammers horen inmiddels meer geluiden vanuit gebedshuizen dan alleen kerkklokken. Ook moskeeën zijn steeds nadrukkelijker te horen met een versterkte oproep tot gebed. Dat begon met de Blauwe Moskee in Nieuw-West, maar inmiddels laten tientallen islamitische gebedshuizen via luidsprekers een gebedsoproep horen. Ook hierop komt steeds vaker kritiek.

Waar in het artikel de kerkklokken en een islamitische gebedsoproep over één kam worden geschoren, is er volgens Gerjan van den Heuvel, gemeenteraadslid in Amsterdam namens de ChristenUnie, wel degelijk een verschil. “Het luiden van de klokken vanaf de Westertoren, zoals hier beschreven, is toch echt wat anders dan een gebedsoproep vanaf een moskee", schrijft hij op Twitter. “Bij de Westerkerk is het bijvoorbeeld vooral ook een tijdsaanduiding. De gebedsoproep vanaf een moskee is een geloofsbelijdenis en letterlijk ook oproep tot gebed voor de hele wijk. Wanneer je dat dus gelijk zou willen stellen aan elkaar komt het misschien pas in de buurt wanneer een kerk als aankondiging van de dienst en oproep om op te gaan de klokken luidt waarbij een christelijk lied wordt gespeeld (en mogelijk met luidsprekers wordt gezongen).”

Volgens Van den Heuvel zijn kerkklokken en een versterkte islamitische gebedsoproep dan ook lastig te vergelijken. “Ik denk dat je de gebedsoproep veel beter kan vergelijken met evangeliseren met versterkt geluid op een openbare plek dan met klokgelui.”

Lees het artikel in Parool.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!