Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 augustus 2020 door Kerk in Nood

Christelijk meisje (14) gedwongen getrouwd met moslim; rechter grijpt niet in

De strijd om een 14-jarig christelijk meisje te bevrijden uit de handen van een man die haar in zijn huis in Pakistan gegijzeld hield, ligt in duigen nadat het hooggerechtshof van Lahore vorige week onverwachts in het voordeel van de ontvoerder besloot.

Rechter Raja Muhammad Shahid Abbasi draaide vorige week een uitspraak van vorige week door de districtsrechtbank van Faisalabad terug. Deze oordeelde nog dat Maira Shahbaz (14) van het huis van haar ontvoerder, Mohamad Nakash, moest worden overgebracht naar een toevluchtsoord voor vrouwen en meisjes, in afwachting van verder onderzoek.

Nakash beweerde dat hij met Maira was getrouwd. Ondanks het bewijs dat de huwelijksakte vals is en dat zij minderjarig is, oordeelde het hooggerechtshof van Lahore gisteren in zijn voordeel “omdat de tiener de islam heeft omarmd.” Advocaat en vriend van de familie Shabhaz, Lala Robin Daniel, is onthutst over het oordeel: “Met deze uitspraak is geen enkel christelijk meisje in Pakistan veilig.”

Getuigen vertelden dat Maira in tranen uitbrak in de rechtszaal. Advocaat Khalil Tahir Sandhu, die Maira vertegenwoordigde in de rechtszaal, zei tegen Kerk in Nood: “Het is ongelooflijk. Wat we vandaag hebben gezien is een islamitische uitspraak. De argumenten die we naar voren brachten waren zeer sterk en overtuigend.” Belangrijkste bewijsstuk is de officiële geboorteakte, waaruit blijkt dat Maira in oktober jongstleden, de maand van haar vermeende huwelijk met Nakash, pas 13 jaar oud was.

Vorige maand nog werd voor de lagere districtsrechtsbank bovendien aangetoond dat de huwelijksakte vervalst is. Volgens de moslim geestelijke wiens naam op het document staat, is hij niet bij het huwelijk betrokken geweest. Volgens de wet mag Maira, aangezien ze minderjarig is, haar godsdienst daarnaast slechts met de toestemming van haar moeder veranderen. Rechter Abbassi legde beide punten naast zich neer, tot ontzetting van advocaat Sadhu: “Ik werd zo boos toen het proces doorging, dat ik bang was dat ik gevraagd zou worden de rechtszaal te verlaten.”

De advocaat stelde tegen de beslissing in beroep te gaan, eerst bij het hooggerechtshof van Lahore, en als dat niet lukt, bij het hooggerechtshof van Pakistan. Ondertussen moet Maira bij haar ontvoerder blijven.

Reacties

M
Beste mensen, kunnen we hier verder wat mee? Is dit bekend bij Amnesty International? Dit vraagt om gebed en actie! Vriendelijke groet, Marja Krans
Wat een afschuwwekkend onrecht! Maar hopelijk wordt de uitspraak spoedig herroepen door een ander hooggerechtshof. Maar uiteindelijk is het voor Maira en ook voor ons de enige troost dat God eens recht zal verschaffen.
c
Gebed is het wapen tegen deze machteloze situatie. Voor het meisje, ouders, maar ook voor de ontvoerder. Want als Hij geen berouw krijgt in zijn aardse leven zal onze Vader wraak nemen en is er geen verlossing meer mogelijk.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!