Amsterdam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 augustus 2020 door Patrick Simons

Geen subsidie voor christelijk museum in Amsterdam: "Ziekelijk diversiteitsgedram"

Het christelijke Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam komt mogelijk in de problemen doordat het geen subsidie meer krijgt van het Amsterdam Fonds voor Kunst. Volgens de commissie zet het museum namelijk niet voluit in op het ‘werven van mensen van kleur en/of met een totaal andere dan een Nederlandse achtergrond’. Er is inmiddels een crowdfunding opgestart.

Het museum op de Oudezijds Voorburgwal zou volgens de organisatie die de subsidies verdeelt dus te Nederlands zijn. Men stelt dat het museum te weinig doet aan ‘inclusief denken’. Dat het museum tot de oudste van de stad behoort lijkt verder niet van belang te zijn. Door het terugtrekken van de subsidie moet het museum mogelijk sluiten vanwege financiële problemen. De directie van Ons’ Lieve Heer op Solder reageert verbijsterd op het nieuws.

Diederik Boomsma, gemeenteraadslid namens CDA in Amsterdam vertelt in De Telegraaf ontzet te zijn. “Dit is waar we steeds voor waarschuwen: ziekelijk diversiteitsgedram opdringen vanuit de gemeente. En dan zo vaag dat niemand weet wat precies de bedoeling is. Iedereen moet maximaal kruipen en draaien.”

Het gaat om een toekende vierjarige subsidie van in totaal 600.000 euro die het Amsterdamse museum nu niet krijgt uitgekeerd. Rando Quaaden heeft inmiddels een crowdfundactie opgestart waarmee hij in totaal 100.000 euro wil ophalen voor het museum. Daarmee kan de acute geldnood worden opgelost. Inmiddels is er al ruim 11.000 euro opgehaald.

Het museum dankt haar bijzondere naam aan de verborgen kerk die op de zolder van het zeventiende-eeuwse woonhuis te vinden is. In die tijd waren katholieke vieringen namelijk verboden nadat protestanten Amsterdam hadden overgenomen. Daarom besloot Jan Hartman om op de zolder van zijn grachtenpand een complete kerk te bouwen. Die is volledig intact gebleven en als onderdeel van drie eeuwen Amsterdamse geschiedenis te bezichtigen in het museum.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!