Depressief
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Depressief meisje (16): 'Valt mijn gedrag onder de onvergeeflijke zonde?'

"Sinds een jaar ben ik (meisje, 16 jaar) depressief. In het begin waren dit alleen depressieve gevoelens, maar daarna ben ik ook begonnen met snijden. Later kwam ik pas tot besef dat dit een zonde is. Wat nou als ik mij niet meer sterk kan houden? Is God dan boos? En valt dit dan onder de onvergeeflijke zonde", vraagt ze zich af via de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Ga niet op de vlucht voor je probleem, maar loop het tegemoet", adviseert ds. P. Roos. "Zie het onder ogen. Dus zo: als ik me zou snijden, wat dan? Ook dan juist is God genadig. Ook dan is er vergeving. Dit heeft ook echt niets te maken met de onvergeeflijke zonde. Je mag altijd bij de Heere terugkomen (Jeremia 3:1b; 1 Johannes 1:9). God is een Toevlucht te allen tijde.

Begrijp me goed: het zou erg zijn, als het mis gaat. Maar, het gaat iedere dag mis, met jou en met mij en met ieder (Jak. 3:2). Als dat snijden het ergste was, zou het nog meevallen. De zonde zit veel dieper. Paulus deed dingen die hij niet wilde en hij liet na wat hij wel wilde (Rom. 7:13-26). Lees dat gedeelte eens goed door! Jij en ik, wij doen het natuurlijk niet beter.

Als mensen belijdenis doen, beloven ze voor heel hun leven de Heere te dienen. Maar dat kunnen ze nooit geheel waarmaken. Jakob had veel beloofd in Bethel, maar hij moest er later aan herinnerd worden (Gen. 35:1). Jij kunt in eigen kracht je belofte niet houden, maar de Heere wil je helpen en kracht geven. En ook al zou het verkeerd gaan, dan is de Heere een gaarne vergevend God.

Dat gaat door strijd heen. Het is geen makkelijke weg. Maar de weg is nooit makkelijk. Je geweten kan je steeds weer aanklagen. Maar je hart veroordeelt je, maar de Heere is meerder dan jouw hart", aldus de christelijke gereformeerde emeritus-predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen