heilig avondmaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Advies GerGem: stel avondmaalsdiensten uit in coronatijd

'De Bijbelse principes rondom het heilig avondmaal zijn niet volledig in overeenstemming te brengen met de regels van het RIVM, die afstand houden vragen en die hygiënische maatregelen voorschrijven om infectie te voorkomen', stelt de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) via GerGeminfo.nl. Het advies luidt: stel avondmaalsdiensten uit in coronatijd.

Voor de GerGem is het een principieel uitgangspunt dat het avondmaal gemeenschappelijk wordt gevierd met één en dezelfde avondmaalsbeker. 'De Tafel des Heeren (1 Kor. 10:21) wordt aangericht ten aanschouwe van de hele gemeente en drukt zichtbaar uit dat de hemelse Gastheer Zijn aanzittende gasten begeert te ontmoeten om hen te doen delen in Zijn volbrachte offerande aan het kruis maar ook om als de opgestane Levensvorst gemeenschap met hen te oefenen', zo stelt men.

'Het is ons bekend dat men in andere kerken in plaats van een of twee bekers te gebruiken overgaat tot het gebruik van een bekertje per persoon; met het breken en uitdelen van het brood anders omgaat en ook het aanzitten aan de tafel achterwege laat. Op deze manier kan men aan alle voorschriften van het RIVM voldoen. Wij dringen erop aan om de wijze waarop in onze gemeenten altijd het heilig avondmaal bediend wordt niet in deze richting bij te stellen. Uitstel van het houden van het heilig avondmaal is dan meer op zijn plaats.

Wij achten het voorshands beter om een afwachtende houding in te nemen, en niet over te gaan om het heilig avondmaal op een andere dan gebruikelijke manier te vieren, maar met de nood van de tijd tot de Heere te vluchten of Hij een weg wil openen waarin de viering weer mogelijk is in het midden van de gemeente en dit zodanige weerklank vindt dat het wel of niet vieren niet tot een schisma leidt. De heiligheid van het sacrament vraagt erom daarvoor te waken.'

Lees hier meer op de website GerGeminfo.nl.


Heilig avondmaal
- "Getuigenissen tijdens het avondmaal zou fijn zijn"
- Alcohol in de kerk: wel of geen wijn tijdens het heilig avondmaal?
- Dr. Marc de Vries verdiepte zich in het avondmaal: "Wie wacht op voldoende zondekennis vertrouwt op zichzelf"
- ‘Jezelf een oordeel drinken’ tijdens het avondmaal: kan dat zomaar?
- Avondmaal buiten de kerkdienst: wel of niet een goed idee?
Meer over Heilig avondmaal »

Corona
- Hans Borghuis schrikt van tweedeling: "Schokkend hoe christenen elkaar neersabelen"
- Coronamaatregelen weer invoeren op Biblebelt? Prof. dr. Huijgen antwoordt
- Coronavirus piekt in Staphorst, Hersteld Hervormde Kerk grijpt in
- De coronadiscussie in christelijk Nederland: vechten of voeten wassen?
- SGP-Kamerlid: "Gezonde mensen worden uitgesloten van het openbare leven"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Omdat ik niet naar een kerk ga op dit moment, vier ik avondmaal thuis. Hooglied 1 vers 12 ondersteunt mij hierin. Zolang de Koning aan Zijn ronde tafel zit, verspreidt mijn nardus zijn geur. Mijn Liefste is mij een bundeltje mirre, dat tussen mijn borsten overnacht. Mijn Liefste is mij een tros hennabloemen uit de wijngaarden van Engedie.

Ik mag zitten aan de tafel van mijn Koning en Liefste, denkend aan wat Hij voor mij gedaan heeft aan het Kruis (mirre) en de hennabloemen doen mij denken aan de verlossing door het Lam (Engedie)
D
Helemaal mee eens! God kijkt namelijk eerst of het allemaal wel in de juiste vorm gebeurt. En er is maar één juiste vorm natuurlijk. Daarom kun je gerust afzien van het avondmaal en rustig afwachten, want God spreekt tot ons via het RIVM. Precies wat je van een christen mag verwachten.