WhatsApp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Christelijke moeder waarschuwt tegen oplichting via WhatsApp

Mam, wil je even 2.300 euro overmaken? Deze vraag kreeg Mattie Schouten via WhatsApp. Een tijd lang was ze in de veronderstelling dat ze een gesprek voerde met haar dochter. Totdat de alarmbellen bij haar gingen rinkelen. De christelijke vrouw uit Werkendam was bijna het slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude.

WhatsApp-fraude zorgt voor veel schade, gemiddeld duizenden euro's per slachtoffer. Bij deze oplichtingvorm via WhatsApp doen criminelen zich voor als een bekende van je, om je met een smoes om geld te vragen. Dit doen ze heel geraffineerd en bij de nieuwste vormen worden er zelfs WhatsApp-accounts gekaapt en stemgeluid afgespeeld. Volgens de Consumentenbond is dit één van de meeste toenemende vormen van online criminaliteit. In het eerste kwartaal van 2020 meldde de Fraudehelpdesk meer dan 2200 gevallen van WhatsApp-fraude.

Mevrouw Schouten kreeg via WhatsApp het volgende bericht binnen: 'Hoi mam. Dit is mijn nieuwe 06, ik ben weg bij de Vodafone. Ik zit nu bij de KPN. Oude nummer kan weg, hoor.' Schouten schrijft op haar Facebook-pagina: 'Een paar uur later kreeg ik de vraag om even geld te regelen (2. 300 euro), het zou de andere dag worden terugbetaald. De exacte discussie laat ik maar achterwege. Ik was er bijna ingetuind om geld over te maken voor/naar mijn dochter. Totdat ik haar probeerde te bellen op haar nieuwe nummer en dat niet lukte. Alle alarmbellen gingen rinkelen. Ook de oplichter merkte dat ik ging twijfelen en verwijderde vervolgens bijna alle chatberichten.'

Onlangs werd bekend gemaakt dat er op grote schaal wordt gehandeld in bellijsten met klantgegevens van vijftigplussers die afkomstig zijn uit callcenters, zo is te lezen op de site van het programma Opgelicht?! van AVROTROS. Het vermoeden bestaat dat deze gegevens door medewerkers van callcenters worden doorverkocht aan criminelen, om het minimumloon wat op te krikken. Deze lijsten worden verrijkt met informatie die vindbaar is op sociale media, zodat criminelen zich nog geloofwaardiger voor kunnen doen als vriend of familielid.

Mevrouw Schouten weet dat hiervoor veelvuldig wordt gewaarschuwd. Desondanks vindt zij het belangrijk om haar Facebook-vrienden hierover te informeren. 'Gelukkig kwam ik op tijd tot inkeer. Een gewaarschuwd man telt voor twee. Ik heb wel aangifte gedaan bij de politie', schrijft zij.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events