HVC
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET HVC

 

Hongerdood dreigt voor christenen: gevolgen corona dreunen lang na

In veel landen leidt het coronavirus tot een dreiging vele malen groter dan het virus zelf: de dreiging van honger. Diverse organisaties waarschuwen dat per dag vele duizenden mensen zullen sterven aan honger, zo ook Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC). De schattingen lopen uiteen van 12.000 tot wel 300.000 doden per dag. Het coronavirus grijpt nog altijd om zich heen in landen als India, Pakistan en Bangladesh. De gevolgen van de crisis zullen voor miljoenen mensen nog maandenlang doorwerken. Vervolgde christenen worden vaak extra hard getroffen, en daar maakt deze stichting zich hard voor. Het doel? 5.300 gezinnen van de hongerdood redden.

Bij het vinden van werk sluiten christenen vaak achter hindoes of moslims aan in de rij, zo stelt de stichting. Ze hebben vaak al onderbetaalde baantjes; steenbakkers, schoonmakers, landbouwers en leermakers. Sparen is voor hen niet weggelegd. Vandaag geen loon, is morgen geen eten. En dat al maanden lang! Wanhopig proberen ze werk te vinden. Voor velen zonder resultaat. Als voorbeeld noemt een lokale projectleider de negenjarige Yashwa. Hij is de enige uit zijn gezin die nog werkt, in een schoenmakerij. Hij werkt bikkelhard; lange dagen. Maar de € 0,50 die hij per dag verdient, is lang niet genoeg om voor zijn zieke vader, zijn moeder en drie zusjes te zorgen. Hoe Yashwa ook zijn best doet… een langzame hongerdood dreigt voor hem en zijn familie.

Gezinnen in hongersnood
Door een netwerk van lokale partnerorganisaties en evangelisten, bereikt HVC christenen zeer afgelegen plekken in India, Pakistan en Bangladesh. HVC staat daardoor in contact met 5.300 andere gezinnen voor wie ondervoeding of zelfs dood door honger op de loer ligt. HVC-medewerkster Jisca Deelen vertelt: “Ooit hield ik de hand van een man vast, die stervende was aan de hongerdood. Hulp kwam voor hem te laat. Dat raakte me diep. Als ik me dan voorstel dat dit lot 300,000 mensen per dag staat te wachten, dan lopen de koude rillingen over mijn rug.” Daarom heeft Stichting HVC een voedselhulpactie gestart, met als doel deze gezinnen de komende zes maanden structureel van voedsel te voorzien. Want de gevolgen van corona dreunen lang na.

"Steeds vaker moeten ze een maaltijd overslaan"

De christelijke organisatie signaleert tienduizenden christenen die honger hebben. Er zijn dagloners die thuis moesten blijven vanwege de lockdown en daardoor direct hun inkomen verloren. Voor veel christenen is het de vraag of ze nog wel een baan vinden, nu een economische crisis dreigt te volgen. Steeds vaker moeten ze een maaltijd overslaan. Op hulp van de overheid of lokale hulporganisaties hoeven christenen vaak niet te rekenen. Ze worden als minderwaardig gezien en buitengesloten van hulp. De overheid belooft veel, maar in de praktijk komt er weinig van terecht.

"Voor € 45,- per maand redt u een gezin"

Wat christenen hieraan kunnen doen
Duizenden gezinnen zitten nog maandenlang in de hongercrisis. Daarom vraagt de stichting de hulp van medechristenen om op te staan tegen de hongerdood en een gezin zes maanden lang te ondersteunen. Voor € 45,- per maand redt u een gezin. Elke maand bezorgt een lokale kerk en evangelist rechtstreeks een voedselpakket bij de gezinnen uit het HVC-netwerk, namens u. We beseffen dat we veel van u vragen. Maar de nood is groot en de tijd dringt.

Helpt u om te voorkomen dat duizenden christenen sterven? Meld u aan voor maandelijkse steun voor het komende halfjaar! Na zes maanden stopt uw hulp automatisch.

Loods ook een gezin door de hongermaanden heen!

Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!