Ds. M. Krooneman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Kerkdiensten in coronatijd: hervormde predikant merkt gemakzucht en lauwheid

"Er zijn gemeenteleden die wel degelijk snakten naar de samenkomsten. Echter, aan de andere kant zie ik zoveel lauwheid. Hoe kan dat toch?", schrijft ds. M. Krooneman in het Reformatorisch Dagblad.

"Meerdere kerkelijke gemeenten in het Groningerland zijn, tot mijn stomme verbazing, na afkondiging van de coronamaatregelen in maart meteen helemaal gestopt met het beleggen van erediensten", merkt de predikant uit Noordhorn-Saaksum op. Een preekbeurt die in augustus gepland stond in een grote hervormde gemeente op de Biblebelt, met twee kerkgebouwen, heeft Krooneman teruggekregen. Vanwege de coronamaatregelen worden kerkdiensten op deze plek in één gebouw gehouden.

De predikant mist het verlangen naar de kerkdiensten, nu de kerkgang sinds 1 juli langzaamaan weer op gang komt. "Echter, bij sommigen in mijn omgeving merkte ik dat men thuis luisteren, met een kop koffie erbij, 'wel prima' vond." Hij vraagt zich af of er sprake is van een geestelijke crisis. "Is dit de lakmoesproef waaruit blijkt of wij werkelijk de Heere en Zijn Woord nodig hebben, of het zonder Hem kunnen?"

Eerder constateerde dr. Marten Visser in het Reformatorisch Dagblad dat "online kerk-zijn niet werkt". "Vrijwel alle kerken lijken zich te beperken tot een of twee kerkdiensten met een beperkt aantal kerkgangers. Eerlijk gezegd vind ik dat moeilijk te begrijpen. Het is Bijbels te verlangen naar de fysieke samenkomst van Gods volk om Hem te prijzen. Een kerkdienst is een groepsgebeuren."

Lees het volledige commentaar van ds. M. Krooneman in het Reformatorisch Dagblad.

Foto: hervormd Noordhorn-Saaksum

Reacties

K
De vragen die worden gesteld, zijn goed. Maar ik mis de vraag of wij wel op de juiste manier kerk zijn. De corona-crisis heeft de kerken wel gedwongen om met hun diensten zichtbaar te worden in de wereld. Iets wat daarvoor volkomen ondenkbaar was. We verscholen ons achter hoge muren en gesloten deuren. In die zin is de korenmaat van de kaars gehaald. Wellicht zijn we er te veel aan voorbij gegaan dat wij het licht in de wereld zijn en het zout der aarde.
W
De meeste mensen in Kroonemans gemeente zullen vast wel internet en mail hebben; misschien een ideetje dat hij zijn vragen in een enquête aan hen stelt en daar eens over gaat preken of het met zijn kerkenraad over spreken. Genoeg werk aan de winkel voor hem in eigen gemeente; andere kerken doen dat vast wel ieder voor zich in hun eigen gemeente.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen