relatieproblemen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Kan het zijn dat de liefde voor mijn man is geweken?

"Kan de liefde - die er wel was - tussen man en vrouw vergaan? Ik heb namelijk het gevoel dat dit bij mij het geval is. Mijn man en ik zijn zo'n 10 jaar geleden in liefde met elkaar getrouwd en hebben goede jaren met elkaar gehad waarin we een aantal kinderen hebben gekregen. Maar sinds een paar jaar jaar is het gedrag van mijn man zo extreem geworden (veel vluchtgedrag en verslaving). Ik merk dat ik niks of nauwelijks meer iets voor hem voel", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Je geeft aan dat in de periode dat de problemen speelden de situatie zo hectisch was (je gebruikt zelfs het woord “slopend”) dat je druk bezig was met overleven", antwoordt ds. P. van der Kraan. (...) "Dat moeten heel zware jaren voor je zijn geweest, waarin je veel op jezelf was aangewezen. Jaren waarin de draaglast vaak zwaarder was dan je draagkracht. Ik probeer me een jonge moeder voor te stellen die de buien van haar man voor haar kinderen probeert op te vangen en intussen zelf nauwelijks iemand heeft om het hart bij uit te storten. In stilte hoop ik dat je dat bij de Heere God kon (en kunt) doen.

Nu is de situatie weer enigszins genormaliseerd en nu merk je dat de batterij leeg is. Dat merk je vooral in je relatie tot je man: je voelt geen genegenheid en de liefde lijkt over en uit. En je vraag (die ik hoor als een cri de coeur) is of de liefde is geweken en of dat nog kan veranderen. Ik denk dat je bedoelt: of de liefde weer kan terugkeren. Op die vraag geef ik nu niet meteen antwoord. Waarom ik die vraag nu even laat rusten (ik kom er tenslotte toch wel op terug) is omdat ik wil dat je aandacht voor jezelf vraagt. Je kunt namelijk alleen maar een ander lief hebben als je zelf iemand bent. En ik vermoed dat je (misschien ook letterlijk, maar zeker figuurlijk) een schim bent van die je was. Het is nu tijd om aandacht te schenken aan jezelf, om je wonden te likken. 

Neem contact op met De Schuilplaats of een andere hulpverleningsinstantie waar je je verhaal kwijt kunt en op begrip kunt rekenen", adviseert de hervormde predikant. "Je zult een herstelproces in moeten gaan dat de nodige tijd vergt. En als dan het verleden op een redelijke manier verwerkt is (de vraag is of je er helemaal bovenop komt; het kan zijn dat je het voor een deel mee moet dragen) en je weer enigszins jezelf bent, dan breekt de tijd aan om aan de liefde tot je man te werken. Waarbij het ‘werk’ van twee kanten moet komen."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.