Kaag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 juli 2020 door Redactie

Minister Kaag onder vuur na Kamervragen christelijke partijen en PVV

Enkele weken geleden werd bekend dat minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag mogelijk 20 miljoen euro subsidie zou hebben gegeven aan een Palestijnse terreurorganisatie. De christelijke partijen en PVV eisten daarover opheldering. Door deze opheldering komt Kaag dieper in de problemen. Twee Palestijnse terreurverdachten hebben namelijk een directe link met Nederland.

Het gaat om twee voormalig medewerkers van een Palestijnse organisatie. Ze worden verdacht van een bomaanslag op een Israëlische familie waarbij een 17-jarig meisje om het leven kwam. Een deel van het salaris dat ze uitgekeerd kregen, is afkomstig van de Nederlandse belastingbetaler en als ontwikkelingsgeld uitgekeerd. Dat heeft de minister nu zelf laten weten aan de Tweede Kamer. De bomaanslag vond vorig jaar augustus plaats. Beiden verdachten zijn aangesloten bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een organisatie die door Europa als terroristisch wordt gezien.

Hoewel beiden verdachten niet direct betrokken zijn bij projecten die door Nederland gesubsidieerd zijn, blijkt wel dat een deel van hun salaris met Nederlands geld is betaald. Tot vorig jaar werkten ze voor NGO Union of Agricultural Work Commitees (UAWC), dat betaald wordt met Nederlands geld. Bovendien beschikten ze allebei over een pasje van de Nederlandse Vertegenwoordiging in Ramallah waarmee ze zich konden identificeren als ‘medewerkers van een partnerorganisatie van de Nederlandse vertegenwoordiging’. Minister Kaag schrijft dat samen met Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in beantwoording op de eerder gestelde Kamervragen.

Joël Voordewind, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie, reageerde vrij snel op het nieuws. ‘Zal samen met Arne Werveling (VVD red.) opheldering vragen over de twee Palestijnse terreurverdachten die betaald werden met Nederlandse belastinggeld en een pas droegen van de Nederlandse vertegenwoordiging aldaar’, schrijft hij op Twitter.

Kaag maakt in ieder geval bekend dat de financiering van het UAWC tijdelijk is gestopt. Dit zou gaan om een kleine twaalf miljoen euro. ‘Omdat zorgvuldig handelen op dit punt dermate belangrijk is, heb ik besloten om extern onderzoek te laten verrichten naar eventuele banden tussen PFLP en UAWC en de wijze waarop UAWC invulling geeft aan het eigen beleid dat medewerkers politiek niet actief mogen zijn, alvorens een besluit kan volgen over de verdere samenwerking met UAWC’, maakte ze bekend.

Overigens was er al eerder discussie over mogelijke financiering van terroristische organisaties in Palestina. Onder meer het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) waarschuwt daar al geruime tijd voor. Kaag besloot eerder dit jaar juist om de jaarlijkse bijdrage van Nederland aan een Palestijnse vluchtelingenorganisatie versneld over te maken. Ze maakte de 13 miljoen euro direct over nadat bekend werd dat Trump de Amerikaanse steun aan deze organisatie zou halveren.

CIP-redacteur Patrick Simons besprak dit bericht in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 42:40.

Reacties

Gelukkig is er nog enige transparantie aanwezig, waar gelden blijven en wat ermee gedaan wordt.
S
Het zegt wel veel dat de andere partijen zwijgen.
Taylor Force werd in maart 2016 doodgestoken door de Palestijnse terrorist Bashar Massalha in de Israëlische stad Tel Aviv, waar Force was voor een studiereis. Massalha werd kort na de aanval gedood,Massalha stierf na de aanslag die hij pleegde, wordt hij door de Palestijnse overheid gezien als een martelaar. De families van ‘martelaren’ – waartoe alle Palestijnen worden gerekend die in Israëlische gevangenissen belanden – ontvangen maandelijks geld. Daarvoor Nederlands belasting geld naar de Palestijnen?
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen