hagia sophia
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juli 2020 door Redactie

Christelijke afbeeldingen Hagia Sophia worden bedekt

Recent werd bekend dat Turkijke van de Hagia Sophia een moskee gaat maken. De van oorsprong Grieks Orthodoxe kerk werd al geruime tijd als museum gebruikt maar zal nu weer dienst gaan doen als moskee. Vorige week werd bekend dat christelijke symbolen zullen worden afgedekt tijdens islamitische gebeden.

Dat blijkt uit een verklaring van het Turks departement voor Religieuze Zaken. Als reden noemt men dat moslims hun gebeden moeten kunnen verrichten in een omgeving waar geen afbeeldingen van levende wezens zijn. Ook valt er in de verklaring te lezen dat de Hagia Sophia in de toekomst nog steeds te bezoeken is door toeristen. Daarbij zullen wel strengere regels gelden. Waarschijnlijk moeten toeristen bijvoorbeeld hun schoenen uittrekken als ze het gebouw willen betreden.

Opvallend is overigens dat het besluit van Erdogan om van het gebouw weer een moskee te maken, niet alleen binnen de christelijke wereld op kritiek stuit. Ook binnen de moslimgemeenschap is lang niet iedereen tevreden. Zo liet De Islamic Society of North America vorige week weten dat ze het besluit betreuren. “Het opent nieuwe wonden van christelijke gemeenschappen overal ter wereld”, viel er in een verklaring te lezen.

Dominee Piet van Midden schreef vorige week in zijn column op CIP.nl dat het eigenlijk niet zo vreemd is dat heilige plaatsen van goden wisselen, omdat dit simpelweg altijd al gebeurt. Hij vroeg zich daarom of waarom christenen geschokt reageren op het nieuws: ‘Waarom liggen we niet wakke als één van de mooiste kerken in Nederland, de Nieuwe Kerk in Amsterdam, vooral als tentoonstellingsruimte wordt gebruikt en een enkele keer voor het koninklijk huis? De kerk is gebouwd om te imponeren. Net als de kathedraal in Zaltbommel en de Domkerk in Utrecht.’

Lees hier de hele column van dominee Piet van Midden.

Reacties

P
Zou Erdogan zijn gelaat ook bedekt zijn als Jezus wederkomt? Waarschijnlijk wel want wie durft dan de confrontatie met Jezus als je Hem verwerpt.
Hier in Noord-Brabant ( De Kempen) worden in rap tempo RK kerken gesloten.

We hebben het geloof ingewisseld en vervangen door andere zaken, althans velen van ons.

Maar nood leert bidden en als de tijden moeilijker worden, zal men de hemel weer opzoeken! Maar of er dan nog kerken zijn. Maar de Heere woont bij de verbroken van hart en niet in een gebouw.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events