Hey Bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 juli 2020 door Redactie

Hey Bijbel: De rode draad (van de Bijbel)

Hey Bijbel is een miniglossy voor iedereen over het bekendste boek ter wereld. “Voorkennis is niet nodig”, aldus boekmaker Paul van der Niet, die het concept bedacht en uitvoerde met schrijver Reinier Sonneveld en vormgever Robert-Jan van Noort. Ook als je niets van de Bijbel weet, kun je met dit boekje uit de voeten. Sleutelwoorden zijn eigentijds en toegankelijk. In 3 weken een drietal stukken uit deze miniglossy. Vandaag de laatste: de rode draad - de hele Bijbel uitgelegd in een paar zinnen.

De rode draad
Heimwee, daarover gaat de Bijbel boven alles. Een verlangen naar een thuis dat je nooit gekend hebt, maar waarvan je hoopt dat het er is.

Eventjes waren we er, zo begint het verhaal. Adam en Eva woonden in een soort park met God en ze hadden het goed samen. Maar ze probeerden God eruit te werken en verloren zelf het paradijs.

Sindsdien zwerft en vlucht en emigreert elk personage in de Bijbel. Abraham, Jakob, Jozef, Mozes, Jozua, Simson, Elia, Ruth, Ester, David… Allemaal voelen ze zich vreemd. Ik ben hier niet thuis, lijken ze telkens te zeggen. En weer gaan ze op reis, naar een ander dorp, een nieuw land, en vooral: een andere ik.

Israel is een ministaatje dat telkens onder de voet werd gelopen door de wereldrijken eromheen. Regelmatig werden de inwoners als ballingen meegenomen, om als dwangarbeiders ver weg van huis te moeten werken. In al die eeuwen van heimwee werden de meeste boeken van de Bijbel ontwikkeld.

Het is daarom niet verrassend dat Jezus in zijn vroege jeugd naar Egypte moet vluchten, later zonder vaste woon- en verblijfplaats door het land zwerft, en uiteindelijk buiten de stad wordt geëxecuteerd, verstoten door de gemeenschap, diep eenzaam.

Toch voelden zijn omstanders, zo blijkt uit hun beschrijvingen die later in de Bijbel belandden, zich op een bijna magische manier bij hem thuis. Jezus voelde als lang geleden, toen we nog met God in het paradijs woonden. Als de geur van een heerlijke maaltijd die je vroeger thuis at, maar waarvan je het recept bent vergeten.

Dit was een ‘voorproefje’ van hoe het later zal worden. De grote belofte van de Bijbel is dat we ons ooit weer thuis zullen voelen in dit leven. God zal weer bij ons wonen, zoals in het paradijs, en alles wordt gerepareerd.

En wie Jezus volgt, probeert daar in de tussentijd al een beetje naartoe te werken en van deze wereld al meer een thuis te maken.

Lees hier meer over de miniglossy Hey Bijbel

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.