Hey Bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 juli 2020 door Redactie

Hey Bijbel: Vrij dankzij Jezus

Hey Bijbel is een miniglossy voor iedereen over het bekendste boek ter wereld. “Voorkennis is niet nodig”, aldus boekmaker Paul van der Niet, die het concept bedacht en uitvoerde met schrijver Reinier Sonneveld en vormgever Robert-Jan van Noort. Ook als je niets van de Bijbel weet, kun je met dit boekje uit de voeten. Sleutelwoorden zijn eigentijds en toegankelijk. In 3 weken een drietal stukken uit deze miniglossy. Vandaag nummer 2: over onze vakantiedagen

Vrij dankzij Jezus
Bijna alle feestdagen waarop in Nederland iedereen vrij heeft, zijn afgeleid van Jezus’ leven. Hier lees je wat de link is.

Kerst: Met Kerst vieren christenen dat Jezus werd geboren. Dat is vlak na de kortste dag, als de dagen weer langer worden en het licht terugkeert.

Veertigdagentijd: Na het carnaval waarin alle ernst overboord gaat, volgt de serieuze Veertigdagentijd. Het is de christelijke Ramadan: veel christenen minderen dan met vlees, alcohol, seks of social media. Jezus ontzegde zich namelijk ook veel om zijn doel te bereiken.

Palmzondag: Deze veertigdagenperiode sluit af met de Goede Week, het hoogtepunt van het christelijke jaar. Deze week begint met Palmzondag, waarin men herdenkt dat Jezus de stad Jeruzalem binnenreed, toegejuicht met palmtakken. Alsof hij een koning is - op een waggelend ezeltje.

The Passion: Een paar dagen later volgt Witte donderdag, de laatste jaren vooral bekend als de avond waarop NPO 1 The Passion live uitzendt. Jezus dineert dan voor het laatst met zijn studenten, en zegt dat het brood en de wijn hem symboliseren: zo één zijn ze met elkaar. Later werd dit het avondmaal / de eucharistie, het belangrijkste christelijke ritueel.

Goede Vrijdag: De dag erna is het Goede vrijdag, als Jezus wordt gekruisigd. Dit is de zwaarste ‘test’ die hij moet ondergaan. Deze dag heet toch ‘goed’, omdat christenen later zijn gaan geloven dat dit het moment is dat hij de wereld redt.

Pasen: Na een dag van rouw, Stille zaterdag, volgt het grootste christelijke feest: Pasen. Dan vieren gelovigen dat Jezus opstaat uit de dood. Hij heeft de hevigste beproeving doorstaan en gewonnen. Nu is niets meer te sterk.

Hemelvaart: 40 dagen later is het Hemelvaart. In de tussentijd heeft Jezus zijn laatste instructies gegeven aan zijn studenten, nu zijn ze er klaar voor. Hij verdwijnt uit het zicht en werkt aan het geheim aan een nieuwe wereld.

Pinksteren: Weer 10 dagen later is het Pinksteren (afgeleid van het Griekse woord voor 50) waarop de studenten plotseling een diepe verbintenis met Jezus ervaren. Ze worden vol van zijn geest, ook wel: de Heilige Geest.

Lees hier meer over de miniglossy Hey Bijbel

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.