Hugo de Jonge
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 juli 2020 door Jeffrey Schipper

RD vraagt zich af of het CDA christelijker wordt met Hugo de Jonge als partijleider

Is het CDA een christelijke partij? En zo ja, in welk opzicht? Volgens het Reformatorisch Dagblad zijn deze vragen opnieuw actueel nadat Hugo de Jonge de strijd om het partijleiderschap deze week won. De hoofdredactie van het RD schreef een commentaar hierover.

De Jonge leeft mee met een PKN-gemeente in zijn woonplaats Rotterdam. Het RD vindt het mooi dat de minister van Volksgezondheid zijn geloof niet onder stoelen of banken steekt. "Toch zou het een verkeerd verwachtingspatroon zijn te denken dat De Jonges leiderschap, dat woensdag begon, het CDA christelijker zal maken dan de partij was in het jaar waarin de agnost Heerma de lijnen uitzette."

Error: could not load events

Het RD maakt duidelijk dat de partij-ideologie van het CDA niet rechtstreeks naar de Bijbel verwijst, maar naar vanuit vier uit de Bijbel en het christelijk geloof afgeleide waarden: gerechtigheid, solidariteit, gespreide verantwoordelijkheid en rentmeesterschap. "Die grondslag zal nooit leiden tot redeneringen die we bijvoorbeeld in SGP-gelederen vinden."

De RD-hoofdredactie hoopt dat het CDA onder aanvoering van De Jonge "kwalijke onwikkelingen op het terrein van medische ethiek of onderwijsvrijheid wil en kan bijsturen, vertragen en afremmen."

Reacties

J
@Kees Van der Vliet. Ex. 21:22-23 gaat niet over het bewust doden van het ongeboren kind.

Verder staat ook in Exodus dat wij niet mogen doden. Als jij stelt dat de bijbel nergens letterlijk abortus verbiedt, dan stel je ook dat het ongeboren kind geen mens is.

Je kunt zo evengoed redeneren dat incest als vader die dochter misbruikt ook nergens in de bijbel verboden wordt.
W
Opmerkelijk dat de RD niet in het wensrijtje opneemt "schild voor de zwakken". Ik denk dat dit dicht bij het hart van God ligt. Door de lijn van Omtzigt door te zetten zullen vele Nederlanders beter begrijpen wat Christelijke van niet Christelijke politiek onderscheidt.
R
Ik vond het CDA al lang geen Christelijke partij meer en ben 3 jaar geleden als lid overgegaan naar de Christen Unie. Ik ben bang dat ook Hugo niet de man is om het CDA Christelijker te maken. Daarom vond ik het echt jammer dat Pieter Omtzigt niet is gekozen want daar had ik meer vertrouwen in wat dit punt betreft.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.