blm
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 juli 2020 door Redactie

Amerikaanse universiteit verwijdert standbeeld bekende opwekkingsprediker

Steeds meer standbeelden in de Verenigde Staten worden verwijderd vanwege een link met de slavernij. Zo ook het standbeeld van opwekkingsprediker George Whitefield. Het beeld van de 18e-eeuwse opwekkingsprediker wordt verwijderd van de campus van de universiteit van Pennsylvania.

De reden dat het beeld verwijderd wordt, is dat hij slaven had. Dat meldde de universiteit eerder deze week in een persverklaring. Whitefield was een bekende opwekkingsprediker die door heel Amerika reisde om opwekkingsbijeenkomsten te organiseren. Opvallend is dat hij ook regelmatig voor slaven preekte, die bij duizenden tot geloof kwamen. Zijn mening over slavernij is echter omstreden. Zo heeft hij zich halverwege achttiende eeuw ingespannen om slavernij in Georgia legaal te maken. Hij schreef zelfs een theologische verdediging voor het houden van slaven.

Daar moet echter wel de kanttekening bij geplaatst worden dat hij zich tegelijkertijd hard maakte voor een menselijke behandeling van slaven. Hij verzette tegen de onmenselijke wijze waarop plantagehouders met hun slaven omgingen. Hij verweet plantagehouders onder meer dat ze beter met hun honden dan met hun slaven omgingen en stelde dat ze daarvoor verantwoording af moesten leggen aan God.

Reacties

c
Daar gaan we, wanneer gaan Abraham, Job en alle andere geloofshelden op de brandstapel, Theologies kun je het gewoon verdedigen. Door heel de bijbel heen kom je slaven tegen. Alleen wat vroeger en nu ook gebeurt, lezen de mensen de bijbel net hoe hun het beste uitkomt. God vond het goed om slaven te hebben. Maar hij had daarom ook hele belangrijke wetten voor opgesteld zodat de slaaf niet wordt uitgebuit. Als je slaaf jouw kon aanklagen omdat jij slecht voor hem zorgt, heb je bij God een groot probleem. Net zoals de Egyptenaren.
Iemand als Georg Whifield zou, lijkt mij, nooit gewild hebben dat men een standbeeld voor hem zou plaatsen. Wat de reden ook is voor de verwijdering van het standbeeld, niemand leidt hier verlies door. Het is alleen jammer dat het de aandacht afleidt van de verdiensten die Whitfield als theoloog en gesprekspartner van John Wesley heeft gehad. Maar dat wordt door een standbeeld ook niet bevorderd.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events