hugo de jonge
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juli 2020 door Redactie

Hugo de Jonge nieuwe lijsttrekker CDA, Pieter Omtzigt running mate

Hugo de Jonge is de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Zojuist werd de uitslag bekend gemaakt. De Jonge zal de partij richting de landelijke verkiezingen van 2021 moeten gaan leiden. Hij won de tweede en beslissende stemronde met een nipt verschil.

Het opkomstpercentage was tijdens deze beslissende stemronde 66,7%. Dat is vrijwel hetzelfde percentage als tijdens de eerste stemronde. Hugo de Jonge wist 50,7% van de stemmen te behalen, Pieter Omtzigt behaalde met 49,3% van de stemmen net iets minder.

De verkiezing van de nieuwe lijsttrekker van het CDA had nogal wat voeten in de aarde. In eerste instantie meldden zich vier verschillende kandidaten. Martijn van Helvert, die zich in de Tweede Kamer regelmatig inzet voor vervolgde christenen, haakte al snel af. Vervolgens gingen de verkiezingen van de nieuwe lijsttrekker door met Hugo de Jonge, Mona Keizer en Pieter Omtzigt. Geen van de drie kandidaten wist in de eerste stemronde meer dan 50% van de stemmen te halen. Daarom was er een nieuwe stemronde nodig.
Bij deze tweede stemronde deed Mona Keijzer niet meer mee omdat ze de minste stemmen haalde bij de eerste stemronde. Zij riep direct na die eerste stemronde op om op Pieter Omtzigt te stemmen. Vervolgens werd er opnieuw veelvuldig gestemd. Zowel Omtzigt als De Jonge waren veelvuldig in de media te vinden en ze voerden ook een debat bij Op1. Ook van het bekendmaken van de uitslag werd door het CDA een flinke show gemaakt. De spanning werd er ingehouden en voordat de uitslag definitief bekend werd gemaakt, werd er onder andere een samenvatting van de afgelopen weken getoond waarin beide heren campagne hebben gevoerd. Daarna werden beiden op het podium geroepen en bedankt alvorens de uitslag bekend werd gemaakt. 

Omtzigt reageerde sportief op het verlies: “Ontzettend bedankt voor alle steun die ik gehad heb. Het is ontzettend fijn om lid te zijn van een partij waar we in de krant komen omdat het saai is in de debatten. En dan toch de meeste kijkers krijgen. Dat betekent dat het bij ons op inhoud gebeurt. De energie in onze partij is geweldig en we hebben een geweldige lijsttrekker. Gefeliciteerd Hugo met dit mooie resultaat. We maken er met z’n allen een ontzettend mooie campagne van omdat wij hebben laten zien dat we niet alleen mensen hebben voor Nederland, maar ook een boodschap, een programma en idealen. Die gaan we samen uitdragen de komende maanden. We zijn een democratische partij, probeer dat eens ergens anders in Den Haag te vinden. Daar kunt u niet eens lid worden. We gaan samen aan de toekomst werken met een ontzettend goede lijsttrekker: Hugo de Jonge."

De Jonge zelf was uiteraard verheugd met het nieuws: “Wat geweldig om hier met jullie samen te zijn. Wat een ongelooflijk spannende strijd was het. En wat een ongelooflijk spannende uitslag is het. Zo dicht bij elkaar. Daarmee hebben de leden laten zien hoe groot hun waardering is voor beide kandidaten en ook voor jou Pieter. Onze leden houden van je en ook mensen buiten de partij hebben ongelooflijk vertrouwen in wat jij doet”, zei hij tegen een zichtbaar geëmotioneerde Omtzigt. “Ik heb zin om de strijd aan te gaan richting maart 2021 en ik weet zeker dat wij een heel mooi team gaan vormen. Ik mag dat doen als lijsttrekker en jij als running mate.”

Reacties

T
Hiep hoi hugo de Jong. Dit is de man van de nieuwe corona wet. Hij wilde dat de politie bij iedereen de huiskamer in mocht komen, om te kijken of de mensen zich wel aan de corona wet houden. Dictator de Jong.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen