israelische wijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juli 2020 door Patrick Simons

NVWA dreigt opnieuw met boetes voor Israëlische wijn: 'Wat een pesterij'

Afgelopen vrijdag zijn er opnieuw ambtenaren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op bezoek geweest bij Christenen voor Israël (CvI). De organisatie schrijft op haar website dat de ambtenaren te kennen gaven om twee redenen te komen: checken of het voedselveiligheidsplan op orde is én om te vertellen dat ze waarschijnlijk alsnog een boete gaan krijgen voor de etikettering van de Hebron-wijnen. ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins reageert boos en noemt het “een pesterij”.

Vorig jaar werd er na een lange lobby door het Hof van Justitie van de Europese Unie besloten dat producten uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, in de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem voortaal niet meer mochten worden verkocht als ‘Made in Israël’. Er werd besloten dat producten uit deze nederzettingen een afzonderlijk label zouden moeten krijgen. CvI was daarvoor al onder druk gezet om de etiketten te veranderen. In april 2019 kwam de NVWA al onverwacht langs in het Israëlcentrum en werd er gedreigd met hoge boetes. De wijn uit Hebron mocht volgens hen niet het etiket ‘Product uit Israël’ dragen. Christenen voor Israël stelde dat er een ongezonde en eenzijdige focus op Israël lag.

Er ontstond vervolgens behoorlijk wat opschudding over het handelen van de NVWA. Dit leidde er uiteindelijk zelfs toe dat de SGP en de ChristenUnie samen Kamervragen stelden. Bruno Bruins, destijds minister van Medische Zorg en Sport stelde in reactie op deze Kamervragen dat Nederland de Europese richtlijnen wil volgen. Hij zei echter ook dat binnen de Europese Unie geen draagvlak zou bestaan voor toepassing van de regels op andere ‘bezette’ of geannexeerde’ gebieden. Daarmee lijkt CvI gelijk te krijgen wat betreft de eenzijdige focus op Israël.

Niet lang daarna kwam de bewuste uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dit had tot gevolg dat ook CvI de etiketten besloot aan te passen. Dat heeft de organisatie ook netjes gedaan. De tekst ‘Product uit Israël’ is veranderd in ‘Afkomstig uit Israëlisch dorp in Judea en Samaria’. Ook dit blijkt echter niet goed te zijn. Eind juni volgt een brief van het NVWA waarin de inspectie wordt aangekondigd. Deze vond afgelopen week plaats en er werd een boete aangekondigd omdat het etiket nog steeds niet zou voldoen.

‘Het Israël Product Centrum is geschokt dat de NVWA opnieuw eenzijdig de Joodse staat Israël wil benadelen’, schrijft CvI. ‘De NVWA staat onder druk door onder meer een lastercampagne van de BDS-beweging. Een beweging die in enkele landen verboden is vanwege de antisemitische grondslag ervan.’ Ook Eppo Bruins reageert boos: ‘Op last van NVWA heeft Christenen voor Israël de wijnen in haar winkel vorig jaar netjes gelabeld met ‘Afkomstig uit Israëlisch dorp in Judea en Samaria’. Hoor ik net weer dat de NVWA niet akkoord is met de tekst van dat label. Wat een pesterij’, schrijft hij op Twitter. Hij voegt er een link bij om de wijn aan te schaffen.

Christenen voor Israël roept iedereen op om zijn of haar ongenoegen te uiten over de gang van zaken bij de NVWA. Dat kan door zelf een brief te formuleren, maar er kan ook gebruik gemaakt worden van de voorbeeldbrief die hier te vinden is.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.