Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 juli 2020 door De Waarheidsvriend

Penningmeester Adriaan stopt ermee: "Geef zo je geld uit dat je weet dat God op die wijze voorziet"

Met steun van zijn vrouw begon Adriaan H. Teeuwissen (foto) dertien jaar geleden aan zijn taak als penningmeester van (het bestuur van) de Gereformeerde Bond. Na haar overlijden kwam de balans tussen het gezin, hun administratie-advieskantoor en de kerkelijke taken niet meer terug. "Ik heb me altijd diaken gevoeld, wil niets liever dan dienen."

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

"Ja, wat kenmerkt een diaken nu precies? Bij mij komt ‘dienen’ naar voren. Ieder heeft zijn gedachten, zijn mening, maar het gaat er toch niet om wat jij vindt en denkt. Niemand moet zijn punt willen verwezenlijken, maar kijken waar en hoe de Heere hem of haar gebruiken wil. Dát is dienen. Het gaat nooit om jouw persoon. Het hoogtepunt van het diakenambt is voor mij het dienen aan de tafel van het heilig avondmaal, waar je in het delen van brood en wijn als het ware een verlengstuk van de Heere Jezus mag zijn, van Hem Die kwam om te dienen."

Welke plaats mag geld hebben als we vergaderen over theologie en kerk?
"Financiën zijn voor mij altijd volgend. Je hebt samen de verantwoordelijkheid om goed met de middelen om te gaan. Eerst zet je beleid uit en dan kijk je hoe je dit kunt financieren. Een spanningsveld blijft wel hoe je het vertrouwen op God houdt als de laatste euro in je portemonnee zit. Mijn ervaring – als diaken en als penningmeester van de Gereformeerde Bond – is dat de Heere zorgt. Ik werd stil toen we als bestuur een veelomvattend besluit namen om in het onderwijs in de gereformeerde theologie te investeren, wat kon vanwege het beschikbare vermogen, en er kort daarna een groot legaat kwam.

Financiën zijn echt volgend, dat mag kerkenraden van kleine gemeenten bemoedigen, wanneer ze beginnen bij hun roeping. Het neemt moeilijke momenten niet weg. Laten we altijd beginnen bij het geloof dat God zorgt voor de gemeente, waarna wij kijken hoe we gestalte geven aan die roeping. Beleid begint met het uitspreken van afhankelijkheid van Hem."

"Geef zo je geld uit dat je weet dat God op die wijze voorziet, in vertrouwen op Hem."

Was je een strenge of een ruimhartige penningmeester?
"Ik denk dat ik ruimhartig was. Je mag de middelen inzetten voor de doelstelling van onze vereniging, ten dienste van de gemeenten. Dát wil de Heere zegenen.

In de dertien jaar dat ik bestuurslid was, zijn er veel hervormde gemeenten bijgekomen die steun nodig hebben. We moeten er voor die gemeenten zijn. Zo geven we invulling aan onze roeping om Gods Koninkrijk uit te breiden. Daarin worden we gezegend. Soms lukt het niet meer ergens de predikantsplaats vast te houden. Ja, dat grijpt je aan, dat is verschrikkelijk. Het leidt ertoe dat je je temeer inzet om die gemeenten van dienst te zijn vanwege het Woord van God, dat verkondigd moet worden."

De gemeenten binnen de Protestantse Kerk hebben met elkaar een vermogen van een miljard euro. Wat vind je daarvan?
"Ik raak er niet van onder de indruk, al is een miljard wel veel geld. Het hebben van een bescheiden vermogen, wat voor veel gemeenten zal gelden, stelt je in staat om snel te kunnen handelen. In dat vertrouwen heeft de Gereformeerde Bond ook gewerkt. Het hebben van vermogen dat je niet inzet, dat kan binnen de kerk niet meer vanwege de zogenoemde ANBI-status, die maakt dat giften aftrekbaar zijn. Als we vandaag alles weggeven en er is morgen nood, dan kun je als gemeente zonder vermogen niets doen. Ik pleit niet voor oppotten, maar voor het inzetten van geld waar nodig. Geef zo je geld uit dat je weet dat God op die wijze voorziet, in vertrouwen op Hem. Als we altijd krap denken, is dat niet goed. Een exorbitant vermogen is niet goed, een normaal vermogen is geen schande."

Lees het volledige artikel op de site van De Waarheidsvriend.

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.