Hagia Sophia
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Wereldraad van Kerken en paus Franciscus verdrietig na omstreden besluit Erdogan

De Wereldraad van Kerken (WCC), heeft in een felle brief geschreven aan Recep Tayyip Erdogan ontzetting en verdriet geuit. Aanleiding is de recente beslissing van de Turkse president om van de Hagia Sophia in Istanbul een moskee te maken, schrijft Kerknet. Ook paus Franciscus is teleurgesteld.

De islamitische Turkse president Recep Tayyip Erdogan ondertekende een decreet waardoor in het historische gebouw moslims kunnen bidden. Zij zijn daarvoor voor het eerst welkom op 24 juli. Zijn plan kreeg meteen al felle kritiek van onder meer de orthodox-christelijke landen Griekenland en Rusland. Ook de Europees commissaris Margaritis Schinas toonde zich tegenstander.

"Uw beslissing ondermijnt al onze inspanningen om mensen van diverse geloofsovertuigingen samen te brengen voor meer dialoog en samenwerking", vreest Ioan Sauca, tot volgende zomer secretaris-generaal ad interim van de Wereldraad van Kerken. "Bovendien vrezen wij ten stelligste dat uw beslissing anderen kan inspireren om ook elders ter wereld het bestaande status-quo te doorbreken en nieuwe verdeeldheid onder verschillende religieuze groepen te promoten."

"'Mijn gedachten zijn bij Istanbul. Ik denk aan de Sint-Sophia en het doet me pijn", zo sprak de paus zondag bij het geven van zijn wekelijkse zegen op het Sint-Pietersplein.

De Hagia Sophia werd in de zesde eeuw door de Byzantijnen als kathedraal gebouwd. Het imposante gebouw in de toenmalige Byzantijnse hoofdstad Constantinopel gold ooit als het middelpunt van de orthodox-christelijke wereld. Erdogan benadrukte in zijn toespraak dat het bijna 1500 jaar oude heiligdom behalve voor moslims toegankelijk blijft voor christenen en buitenlanders.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events